Alle berichten in de categorie “Projecten

Stadshuis, Innsbruck (A)

Nieuwbouw van een stadshuis in de Hoettinger Gasse 37 in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: Espada Invest GmbH, Innsbruck (A)
Status: besloten prijsvraag, afgesloten 7-2019

Consulent installatietechniek: Klimatherm GmbH, Zirl (A)
Medewerker maquettebouw: Lorenz Pammer, Bsc.

Perceelsgrootte: 1.033 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 900 m²

Landhuis in het Pillerseedal (A)

Woonhuis in het Pillerseedal (A)
Opdrachtgever: i-sistem GmbH
Status: projectontwikkeling, afgesloten 02-2019

Perceelsgrootte: ca. 550 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 265 m²

De investeerder is helaas van mening dat “de anderen” liever jodelen…

Station, Mayrhofen (A)

Nieuwbouw van een station in Mayrhofen (A)
Opdrachtgever: Zillertaler Verkehrbetriebe AG, Jenbach (A)
Status: open prijsvraag, afgesloten 1-2019

Medewerker: Lorenz Pammer, Bsc.

Perceelsgrootte: ca. 18.491 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 3.300 m²

Stedenbouw door verkeersontwerp
Een grote hoeveelheid aan functionele en infrastructurele randvoorwaarden, gepaard gaande met een krap bemeten bouwperceel, heeft ons doen besluiten om als ontwerpstrategie „stedenbouw door verkeersontwerp“ te volgen. Daarbij optimaliseerden we in nauwe samenwerking met een verkeerstechnisch adviesbureau enkele “kleinere,” maar in zijn totaliteit beschouwd essentiële “knelpunten” op het grondstuk, die uiteindelijk tot het gepresenteerde project hebben geleid.

Passage door het gebouw
Een precieze plaatsing van de gewenste bouwmassa’s scheen ons van cruciaal belang om een nieuw centrum op het areaal te kunnen realiseren. We verschoven daartoe het station richting het zuiden en stelden tegelijkertijd het bedrijfsgedeelte als vrijstaand volume los van de stationshal. Tussen de stationshal en het stationsgebouw schoven we op de begane grond het nieuwe ontvangstgebouw met loket en klantenservice, dat zo over de volle lengte direct met de stationshal verbonden is. Het ontvangstgebouw functioneert daarbij als een passage – een “rue intérieure” – en defineert de interne en externe geleding van het stationscomplex.

Dubbel centrum
Op meerdere niveau’s bezit het project een “dubbel centrum.” Op stadsruimtelijk niveau openbaart het stationsgebouw zich als markante, zwevende balk met stationsklok en verleent de plek een herkenbare en gepaste uitdrukkingskracht. Tegelijkertijd onstaat door het lage volume tussen het bedrijfsgedeelte en de stationshal een duidelijk gemarkeerde entree.
De plaatsing van de kaartverkoop in het lage volume heeft tot gevolg, dat er twee pleinen aan weerszijden van het stationsgebouw ontstaan die het januskop-achtige karakter van de locatie onderstreept. Aan de noordzijde stellen we ons een ruim, open vormgegeven plein voor, dat met een boom, waterbron, zitmogelijkheden en e-bike fietsstandaards tot een langer verblijf uitnodigt. Aan de zuidkant is het karakter door het samenspel tussen busstation, fietsenstallingen en de nieuwe verkeerstunnel veel urbaner.

Woningbouw, Baernbach (A)

Woningbouw met 149 appartementen in Baernbach (A)
Opdrachtgever: GSL Gemeinnütziger Bauvereinigung GmbH, Graz (A)
Status: open prijsvraag, afgesloten 8-2017

Adviseur maquettebouw: Hannes Windisch

Perceelsgrootte: ca. 9.800 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 9.985 m²

De inspiratie voor dit project vonden we in de voor dit gebied kenmerkende galerijwoningen en de typische volkswoningbouw uit de jaren ’20 in Nederland, zoals bijvoorbeeld in Spangen in Rotterdam van Architect Michiel Brinkman. We wilden heel bewust geen “vrijstaande blokken op het maaiveld strooien,” maar juist een heterogene, “ontspannen” samenstelling uit haak-, balk- en puntvormige gebouwen maken en deze zó op het perceel plaatsen, dat een synthese tussen stedelijk getinte woningbouw en tuinstad mogelijk wordt gemaakt.

Door een uitgewogen verhouding tussen de verweving van een “woonbuurtsfeer” en het beschermende karakter van het private eigendom, hebben we getracht een prettige, wohnliche Stimmung te creëren.

Huis M., Sistrans (A)

Verbouwing van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: partculier
Status: aanbestedingsfase, afgesloten 12-2017; definitief ontwerp, afgesloten 01-2018

Perceelsgroote: ca. 670 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 130 m²

“Ein Zimmer für Vier, bitteschön!”

Footballcentrum Tivoli, Innsbruck (A)

Nieuwbouw van een american footballcentrum in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: IIG – Innsbrucker Immobilien GmbH & Co KG
Status: besloten prijsvraag, eindronde, afgesloten 2-2017

Perceelsgroote: ca. 9900 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 1085 m²

Constructief advies: Ingenieure Patscheider & Partner GmbH, Schwaz (A) – DI Philip Bittner
Medewerker maquettebouw: Fablab werkstaette Wattens

Uitgangssituatie
De huidige situatie wordt gedefinieerd door een grote hoeveelheid aan bindende, functionele noodzakelijkheden. Op deze “doortrekkersplek,” gedomineerd door verkeer en infrastructuur, niet alleen een puur functioneel gebouw maar vooral ook een ruimtelijk gedefinieerde plek te willen maken, is het hoofddoel van het nieuwe Footballcentrum Tivoli.

Ruimtelijke invoeging
Het concept daarvoor baseert op een groot dak,  waaronder alle functies hun logische plek vinden en dat probeert,  het gevaar van een “koude schouder” richting de Wiesenweg te vermijden.
Het gebouw presenteert zich als een langgestrekt, smal paviljoen. Een beetje weerbarstig  – zelf bijna als een stuk infrastructuur – heeft het op een zeer klein bemeten kavel zijn plek ingenomen.
Als dakconstructie werd bewust een machtige en onmiskenbare structuur gekozen om zich in deze rauwe omgeving van autosnelweg en forensenverkeer staande te kunnen houden.

Huis K., Schwaz (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Schwaz (A)
Opdrachtgever: partculier
Status: voorlopig ontwerp, afgesloten 2-2017

Perceelsgroote: ca. 430 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 135 m²

Een jonge bevriende opdrachtgever vroeg ons om een ontwerp voor zijn huis in de zilverstad Schwaz in Tirol te  maken.
Het kavel ligt aan de rand van de stad met een mooi uitzicht over weidevelden en bezit richting het noordoosten een neiging van bijna 4 meter.
Baserend op het zogenaamde Raumplan, een idee van de weense architect Adolf Loos (1870-1933), werd een concept ontwikkeld dat ruimtes op verschillende niveaus met verschillende hoogtes voorziet. Rekening houdend met het bouwrecht, was het daardoor mogelijk om het gewenste programma van eisen op het perceel onder te brengen.
Door de nabijheid van de omliggende bebouwing, voelden we een zekere “nauwte” op het kavel. Om deze reden hebben we de funkties wonen, eten und koken op de eerste verdieping gelegd, waar het garagendak als royaal terras dient.

Huis A., Vomp (A)

Verbouwing en uitbreiding van een woonhuis in Vomp (A)
Opdrachtgever: particulier, project samen met Süleyman Karakaya
Status: voorlopig ontwerp – definitief ontwerp, afgesloten 10-2016

Perceelsgrootte: ca. 370 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 120 m²

Een tien jaar oud prefab huis vervult niet meer de eisen van een vierpersoons gezin. Naast de uitbreiding van de hobbyruimtes op de begane grond -vader en zoon knutselen graag aan auto’s – werd een verdieping voor de extra benodigde ruimte gecreëerd.
Een uitkragende “verrekijker” kijkt over de geluidswal van de autosnelweg, die op korte afstand van het huis ligt. Het nieuwe appartement heeft richting het zuiden een prachtig uitzicht op de Zillertaler- en Tuxer Alpen – en in gedachten richting de turkse heimat. De uitbreiding is gedacht als houtskeletbouw met een buitenkant van metaal.

Huis L., Sistrans (A)

Uitbreiding van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier, in opdracht van architect Niki Ezra Petersen
Status: studie

Perceelsgrootte: ca. 700 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 30 m²

Een eenvoudig woonhuis werd in de jaren ’80 op een onfortuinlijke manier in een soort “Tiroler Stil” verbouwd. Daardoor ontstonden talrijke “kamertjes” , die door kleine ramen en donkere terracottavloeren weinig ruimtelijke kwaliteit vertonen.
De opdrachtgever wilde op de begane grond nu eindelijk eens een zonnige en lichte ruimte” om te lezen, te praten, of “gewoon” te zitten.
Een “hoekige” uitbreiding die nauwkeurig op de plek reagiert, probeert aan deze wens te voldoen.
Grote, zorgvuldig geplaatste ramen zorgen ervoor, dat het licht de hele dag ongehinderd kan binnenvallen, bieden uitzicht op een oude groep bomen op het bouwperceel en in het Tiroler Oberland op bergen als de Hohe Munde.
Vloeren, muren, plafonds en ramen bestaan uit een lichte houtsoort, terwijl aan de buitenkant met grof stucwerk aan het bestaande huis  wordt “doorgebouwd.”

Huis P., Sistrans (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: voorlopig ontwerp, afgesloten 2-2016

Perceelsgrootte: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 140 m²

Een heel gewoon huis moest het worden…
Van buiten onopvallend en terughoudend, werd het huis van binnenuit ontworpen.
Doordat het bouwperceel een lichte neiging bezit, verspringen de naar boven toe intiemer wordende ruimtes steeds om een halve verdiepingshoogte. Zo is een zeer compact gebouw ontstaan, dat door het centraal gelegen trappenhuis nauwelijks extra ontsluiting nodig heeft.
Het huis is gedacht in gestucadoorde, monolitische baksteen met pannendak. Houten kozijnen en luiken onderstrepen enerzijds de van de opdrachtgeefster gewenste “normale karakter” van het huis, irriteren aan de andere kant bij nadere bestudering door hun positie en grootte in het gevelvlak.
Het gebouw werd in het uiterste noordoosten van het perceel geplaatst om daarmee ruimte vrij te laten voor een (mogelijk) tweede huis op het bouwkavel.

Meergezinswoning, Innsbruck (A)

Uitbreiding van een meergezinswoning in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: studie 12-2014, afgesloten

Perceelsgrootte: ca. 300 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 90 m²

Dit centraal gelegen huis ligt aan een drukke straat in Innsbruck. In tegenstelling daartoe ligt aan de achterkant een ware, grotendeels onbenutte oase van rust, met een fantastisch uitzicht op de Innsbrucker Nordkette.
Hier wordt een groot houten “rek” voor het huis gezet. Op deze wijze worden grote ingrepen in de appartementen vermeden en kunnen – al naar behoefte van de verschillende eigenaren – balkons eenvoudig in de houten structuur worden “gehangd”. Begroeide plantenbakken, evenals de begroening van de houtconstructie zorgen enerzijds voor een intieme sfeer op de balkons en versterken aan de andere kant de nabijheid van de natuur.

Zeven woningen, Sistrans (A)

Nieuwbouw van zeven woningen in Sistrans (A)
Opdrachtgever: GHS Wohnbau, Innsbruck (A)
Status: besloten prijsvraag, 2e prijs, afgesloten 6-2014

Perceelsgrootte Rinnerstrasse: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte Rinnerstrasse: ca. 350 m²

Perceelsgroote Perlachweg: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte Perlachweg: ca. 450 m²

Voor een woningbouwcorporatie uit Innsbruck werden op twee bouwpercelen in de gemeente Sistrans in totaal zeven rijtjeshuizen ontworpen. Veel aandacht ging daarbij uit naar een respectvolle omgang met het terrein, uitbreidingsmogelijkheden voor de woningen en royale, beschutte tuinen op het zuiden en westen.
Het concept gaat uit van een vroegstmogelijke participatie van de toekomstige bewoners. Voor elk huis werd een eigen plattegrond ontworpen; de verdere ontwikkeling daarvan zou in nauw contact met de toekomstige eigenaren plaatsvinden. Wat betreft korrelgrootte en typologie werd rekening gehouden met de verschillende structuren in de directe omgeving. Uit kostenoverwegingen werd het project zonder kelder ontworpen en met bergingen op de begane grond voorzien.
Duurzame en eenvoudige materialisatie in baksteen en hout.

Huis L., Absam (A)

Verbouwing van  een woonhuis uit de jaren ’60 in Absam (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: studie, 01-2012

Perceelsgrootte: ca. 400 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 130 m²

Huis K., Grins (A)

Nieuwbouw van een vrijstaand woonhuis met vakantiewoning in Grins (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: studie 4-2011, afgesloten

Perceelsgrootte: ca. 700 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 180 m²