Alle berichten in de categorie “Realisaties

uitgevoerde projecten en gebouwen van Jurgen Groener, Architect uit Sistrans bij Innsbruck, Tirol – Oostenrijk

Vloeroven, Sistrans (A)

Nieuwbouw  van een houtgestookte vloeroven in Sistrans (A)
Opdrachtgever: vereniging “Ein Holzbackofen als Begegnungsort für Sistrans”
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM 2014: LPH 1-8
Status: uitgevoerd 06-2019

Zelfstandige uitvoering van de oven
Bouwset vloeroven: Häussler, Heiligkreuztal (D)
Dakdekker: Spenglerei Hendl, Zirl
Metaalbouw: Schlosserei Eckmüller, Innsbruck

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

In een aatal gemeenten wordt de traditie om gezamenlijk brood te bakken nieuw leven ingeblazen. In Tirol wordt dit bijvoorbeeld weer in Telfes in het Stubaital, in Hatting, of bij de zusters van de Don Bosco orde in Stams gedaan… In Sistrans is echter nooit een broodoven geweest.
Op een openbaar toegangelijke plaats wordt door vrijwilligers een houtgestookte broodoven gebouwd. Deze oven wordt één keer per maand gestookt om gezamenlijk brood, pizza, etc. te bakken.
De wanden van de oven worden laag voor laag zonder betonstaal in gestampte beton opgebouwd; het boogvormige dak bestaat uit waterdicht beton.

Door het bakken wordt weer een bewustzijn voor het handwerk gewekt; brood gemaakt met uitsluitend regionale en traditionele ingrediënten en met de hand gekneed, zoals dat nog maar weinig bakkers met liefde voor kun vak doen. Daarmee wordt ook het interesse voor een eerlijke en “echte” kwaliteit van levensmiddelen versterkt. De tijd die voor het stoken en bakken nodig is, wordt als ontmoetings- en communicatietijd gebruikt.

De oven wordt uitsluitend door donaties gefinancieerd en in stand gehouden.

Stadshuis, Schwaz (A)

Nieuwbouw van een meergezinswoning in Schwaz (A)
Opdrachtgever: Schafferer Holzhaus All-in-one GmbH
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-4
Status: gewijzigd uitgevoerd 07-2019

Perceelsgroote: ca. 730 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 480 m²

Aan de „Sonnseite“ in de gemeente Schwaz in Tirol hebben we een klein maar fijn  Stadshuis met vijf appartementen ontworpen.
Het nog niet bebouwde perceel ligt op een rustige, maar toch centrale plek aan de noordkant van de Inn en het historische centrum van Schwaz. De directe omgeving bestond oorspronkelijk uit een mengeling van een- en meergezinswoningen uit de jaren ’60 en ’70. De laatste jaren is hier, net als op veel andere plaatsen in bergachtige gebieden, een duidelijke tendens merkbaar in hogere dichtheden te willen bouwen.

Aan de straatkant neemt het gebouw wat betreft het grondoppervlak en de hoogte de schaal van de omliggende bebouwing op; aan de tuinkant hebben we het huis heel bewust van de in de perceelsgrenzen liggende “aanbouwsels” en garages van de buren weggedraaid. Tevens is het gebouw aan deze kant naar boven toe afgetrapt, waarmee voor de appartementen op de 1e en 2e verdieping spannende en royale terrassen gecreëerd konden worden. Ramen met franse balkons geven het huis een stedelijke flair.

Alle bovengrondse, dragende elementen worden gebouwd met massief-houten constructiepanelen. De gevel van het huis bestaat uit ruwe, horizontaal bevestigde, grijs gebeitste massief houten latten. Witte houten kozijnen met drievoudige beglazing en eenvoudige, verzinkte borstweringen en regengoten completeren het uiterlijk. Binnenin zijn onder andere trappen, borstweringen, wanden en plafonds in hoogwaardig massief sparrenhout uitgevoerd. Verwarmd wordt het gebouw met een luchtwarmtepomp; voor de bereiding van het warm water zijn op het dak zonnepanelen geïnstalleerd.

Huis K., Sistrans (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-8
Status: in uitvoering

Perceelsgroote: ca. 1.100 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 240 m²

Aannemer: Bauunternehmen Grüner GmbH, Mieming
Houtbouw: Zimmerei Grüner GmbH, Längenfeld
Afbouw: Eisner Stuck OG, Innsbruck
Cementdekvloeren: Ing. Markus Stock GmbH, Tux
Stukadoor: Mate & Darko Putz OG, Flaurling
Installaties:  Auer Haustechnik & Welness, Fulpmes
Electrotechnische installaties: Sock Elektrotechnik GmbH, Jenbach
Kozijnen en buitendeuren: Freiraum 4 Handels GmbH, Vomperbach
Zonwering: Freiraum 4 Handels GmbH, Vomperbach | Jannach & Picker Sonnenschutz, Vomp
Dakdekker: Spenglerei Hendl, Zirl

Een rustig gelegen bouwperceel  in de gemeente Sistrans is al vele jaren in het bezit van de opdrachtgever. In de afgelopen twintig jaar ontstond daarop een aaneenschakeling van woonhuizen, die vanuit vormgevingsperspectief uitdrukking geven aan individuele wensen en verlangens.
Als volgende stap wordt nu het oudste huis -zogezegd het “hoofd” van het gebouwencomplex- gesloopt en door een nieuwbouw vervangen.
Het ontwerp probeert enerzijds in zijn terughoudende vormgeving en materialisatie een stuk rust in de heterogene omgeving te brengen; aan de andere kant worden Eigenheiten uit de bestaande situatie geherinterpreteerd, om daarmee het woonhuis een zelfbewuste plek in de voorhandene situatie te geven.
Het huis wordt verwarmd door middel van een luchtwarmtepomp; stenen buitenmuren zonder extra buitenisolatie onderstrepen het milieubewuste karakter van het huis.

Appartement O., Kauns (A)

Verbouwing van een vakantiewoning in Kauns (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-8
Status: tweede fase uitgevoerd 07-2018

Netto-vloeroppervlak: ca. 50 m²

Aannemer en afbouw: Hilti & Jehle GmbH, Ried im Oberinntal
Installaties: Luzian Bouvier Haustechnik, Zams
Electrotechnische installaties: Elektro-Technik Kalsberger, Prutz
Kachelbouw: Ofenbau Kiechl, Rinn
Schilder: Maler Manni, Kauns
Parketvloeren: Raumausstattung Bruno Mair GmbH, Ried im Oberinntal
Meubelbouw: Martin Koch, Mutters

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Hoe kan een appartement voor een gezin op 50 m² vormgegeven en ingericht worden, zodat er voor iedereen genoeg ruimte is om zich terug te kunnen trekken, twee slaapkamers telt, veel opbergmogelijkheden biedt en waar overdag genoeg plek is om te wonen – en dat alles in slecht belichte en geproportioneerde ruimtes?

Inspiratie voor dit project kwam uit Nederland. De architect Gerrit Rietveld ontwierp en bouwde tussen 1924 en 1925 in Utrecht voor Truus Schroder het Rietveld-Schroder huis. Schroder’s wens naar flexibiliteit – naar open, eenvoudig van elkaar te scheiden zones, kwam Rietveld tegemoet door met behulp van verschuifbare elementen, vakken, kleppen, kleuren en op maat gemaakte meubels een groot aantal verschillende ruimtelijke configuraties en sferen te scheppen.

Voor de verbouwing van het appartement in Kauns in Tirol bestond het cruciale knelpunt uit het verplaatsen van de ingang naar het bestaande trappenhuis. Daarvoor was het noodzakelijk de badkamer opnieuw vorm  te geven, zoals dat een jaar geleden al in het huis Aifnerspitze succesvol werd gerealiseerd. Het verkleinen van de badkamer maakte het tevens mogelijk, de door de opdrachtgevers gewenste, aparte ouderslaapkamer te creëren. Deze ruimte krijgt enerzijds via een nieuw raam in de brandwerende buitenmuur en aan de andere kant via een lichtband boven de keuken natuurlijk licht.

Centrum van het appartement vormt een richting het zuidoosten georiënteerde, multifunctionele ruimte, die een veelvoud aan mogelijkheden en ruimtelijke belevenissen biedt. Als vloer werd in alle ruimtes een robuuste, grijs geoliede vloer uit inheems essehout gekozen en vormt daarmee een spannend samenspel met de op maat gemaakte meubels uit licht esdoorfineer. De schuifdeuren werden daarbij met witte olie behandeld – door de meubelmaker als “gebleekte esdoorn” beschreven. Als tijdelijke scheiding tussen lounge/slaapnis en gangzone werd een gordijn uit groen wolvilt uitgezocht.

Een groot aantal, -deels verstopte- vakken, nissen, lades en kasten spelen op een slimme manier in op het gebruik als weekend- en vakantieverblijf.

Huis O., Kauns (A)

Verbouwing van een vakantiehuis in Kauns (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-8
Status: eerste fase uitgevoerd 11-2017

Perceelsgroote: ca. 300 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 250 m²

Electrotechniek: Elektro-Technik Kalsberger, Prutz
Meubelbouw: Martin Koch, Mutters
Foto’s: Lukas Schaller, Wenen

Haus “Aifnerspitze” ligt op een zeer steil bouwperceel en stamt uit het midden van de jaren ’90.  Het gebouw telt vier verdiepingen en troont als een adelaarsnest  boven de tiroler gemeente Kauns. Vanuit het huis volstrekt zich een overweldigend panorama  van de Ötztaler alpen tot de Samnaungroep in Zwitserland.
De nieuwe eigenaren wilden het huis hoofdzakelijk voor de toeristische verhuur laten renoveren en wensten een hedendaagse aanpassing van het interieur. Aan ons werd gevraagd een ontwerp voor de verbouwing te maken en hiervoor de algehele bouwbegleiding te verzorgen.

Voor de badkamers, evenals voor de nieuw ontworpen saunaruimte, werd een zorgvuldig uitgezocht pakket aan materialen samengesteld: terrazzotegels voor de vloeren, grijze keramische tegels voor de muren en grof stuucwerk in verschillende grijs- en wittinten combineerden wij hier mit eikenhout tot een nieuw, harmonisch geheel.
In het nieuwe eetgedeelte en in de keuken voeren wit geolied eiken, matgrijs gelamineerde fronten, beton en natuursteen de boventoon. Een multifunctioneel meubel werd als vrijstaand element in de ruimte geplaatst en vormt daarmee een centraal ontmoetingspunt om hier onder andere gemeenschappelijk te kunnen koken, drinken en praten.

Atelier G., Sistrans (A)

Verbouwing van een voormalige zolderruimte tot een eigen atelier in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-3, 7, 8
Status:  uitgevoerd 12-2015

Nettovloeroppervlakte: ca. 45 m²

Elektrotechnische installaties: Mag. Peter Hofer-Zeni Elektrotechnik, Sistrans
Foto’s: Lukas Schaller, Wenen

De zolderruimte van het voormalige gemeentehuis werd de afgelopen jaren door meerdere dorpsverenigingen gebruikt. Bij de nieuwbouw van de kindercrèche in het dorp kreeg de Krippenbau-vereniging een nieuw verblijf toebedeeld.
De verbouwing van de daarmee vrijgekomen zolder volgt het principe as found; lampen en tafels werden schoongemaakt en zonodig gerepareerd; muren en plafonds bleven onveranderd en werden wit geschilderd. Alle radiatoren, stopcontacten, schakelaars, lampen en meubels zijn gebruikt en  hebben hier een tweede kans gekregen.  De  OSB-vloer bevond zich in een slechte staat en werd met een beige-coating behandeld.
Het atelier is als co-working space  ontworpen en biedt de mogelijkheid voor drie extra werkplekken voor jonge ondernemers in Sistrans.
Grotendeels zelfstandige uitvoering van de verbouwing.

Re-port, Sistrans (A)

Hergebruik en wederopbouw van een bestaande carport in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1, 4
Status: gewijzigd uitgevoerd, 9-2015

Nettovloeroppervlakte: ca. 75 m²

Een groep van eigenaren kreeg de mogelijkheid om goedkoop een bestaande houten carport te kopen. Tot onze grote verrassing bleek, dat de bestaande, trapeziumvormige overkapping met slechts minimale aanpassingen op het bouwperceel bij het bestaande appartementencomplex hergebruikt kon worden. Stalen constructiedelen, goten en regenpijpen evenals de houtconstructie konden voor het grootste deel zonder verdere bewerking opnieuw worden ingezet.
De overkapping werd eigenhandig door de nieuwe eigenaren afgebroken en met ondersteuning van vrijwilligers binnen enkele dagen op haar nieuwe plek wederopgebouwd.

Appartement F., Innsbruck (A)

Verbouwing van  een appartement uit de jaren ’40 in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: uitgevoerd, 09-2013

Nettovloeroppervlakte: ca. 80 m²

Meubelbouw keuken: Helmut Schreder, Innsbruck

Buro VH, Delden (NL)

Verbouwing van een voormalig bankfiliaal tot een kantoor voor reclameburo VH in Delden (NL)
Opdrachtgever: reclameburo VH, Delden (NL)
Status: uitgevoerd, 05-2013

Nettovloeroppervlakte: ca. 350 m²

Huis G., Sistrans (A)

Verbouwing van een woonhuis uit de jaren ’60 in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: 1e fase uitgevoerd, 10-2008
Status: 2e fase uitgevoerd, 4-2010
Status: 3e fase uitgevoerd, 4-2012

Perceelsgrootte: 199 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 85 m²

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Ziemlich maximal im Minimalen
Dit eenvoudige huis, op een bouwkavel met een oppervlakte van slechts 200 m², werd voor eigen woondoeleinden in meerdere baufases opgeknapt en aangepast.
In de eerste fase werd op de begane grond een achteraf ingebouwde badkamer ten gunste van de eetkeuken afgebroken.
De parketvloeren waren door een waterschade onherstelbaar beschadigd en moesten daardoor volledig vervangen worden. Gang, keuken, wc en badkamer kregen een pastelgroene kunststof gietvloer; muren en plafonds werden opnieuw gestucadoord en in verschillende tonen wit geschilderd.

De bestaande kozijnen werden voorzien van isolerend dubbel glas. De nieuwe puien in eetkeuken en gang bestaan uit geolied, massief eiken. Een grote, dikke houten deur met geeintegreerde deurkruk vervangt de bestaande voordeur. De belichting van de donkere hal op het oosten werd door het inbouwen van een groot raam in het tochtportaal verbeterd.

Twee schuifdeuren op de begane grond zorgen voor een gelijkmatige overgang tussen woonkamer, keuken en gang. Door een manshoge spiegel op de achterkant van een schuifdeur, werd de smalle gang optisch vergroot en biedt kinderen telkens weer een spannend vis-à-vis.

Badkamer en slaapkamers op de verdieping bleven grotendeels ongewijzigd.

Gedeeltelijk zelfstandige uitvoering van de verbouwing.

Publicatie: Ziemlich maximal im Minimalen, Edith Schlocker – Tiroler Tageszeitung 10.03.2018

Huis M., Innsbruck (A)

Verbouwing van een twee-onder-één kap woning uit de jaren ’50 in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: particulier
Status:  gewijzigd uitgevoerd 09-2012

Perceelsgrootte: ca. 300 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 150 m²

Huis B., M., Delden (NL)

Nieuwbouw van een woonhuis in Delden (NL)
Opdrachtgever: particulier
Status: ontwerp, gewijzigd uitgevoerd 09-2009

Perceelsgrootte: ca. 500 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 180 m²