Footballcentrum Tivoli, Innsbruck (A)

Nieuwbouw van een american footballcentrum in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: IIG – Innsbrucker Immobilien GmbH & Co KG
Status: besloten prijsvraag, eindronde, afgesloten 2-2017

Perceelsgroote: ca. 9900 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 1085 m²

Constructief advies: Ingenieure Patscheider & Partner GmbH, Schwaz (A) – DI Philip Bittner
Medewerker maquettebouw: Fablab werkstaette Wattens

Uitgangssituatie
De huidige situatie wordt gedefinieerd door een grote hoeveelheid aan bindende, functionele noodzakelijkheden. Op deze “doortrekkersplek,” gedomineerd door verkeer en infrastructuur, niet alleen een puur functioneel gebouw maar vooral ook een ruimtelijk gedefinieerde plek te willen maken, is het hoofddoel van het nieuwe Footballcentrum Tivoli.

Ruimtelijke invoeging
Het concept daarvoor baseert op een groot dak,  waaronder alle functies hun logische plek vinden en dat probeert,  het gevaar van een “koude schouder” richting de Wiesenweg te vermijden.
Het gebouw presenteert zich als een langgestrekt, smal paviljoen. Een beetje weerbarstig  – zelf bijna als een stuk infrastructuur – heeft het op een zeer klein bemeten kavel zijn plek ingenomen.
Als dakconstructie werd bewust een machtige en onmiskenbare structuur gekozen om zich in deze rauwe omgeving van autosnelweg en forensenverkeer staande te kunnen houden.