Alle berichten met tags “Nieuwbouw

Huis K., Sistrans (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-8
Status: uitgevoerd, opgeleverd 02-2020

Perceelsgroote: ca. 1.100 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 240 m²

Aannemer: Bauunternehmen Grüner GmbH, Mieming
Houtbouw: Zimmerei Grüner GmbH, Längenfeld
Afbouw: Eisner Stuck OG, Innsbruck
Metaalbouw: Ambrosi Metallbau Gmbh, Roppen
Cementdekvloeren: Ing. Markus Stock GmbH, Tux
Stukadoor: Mate & Darko Putz OG, Flaurling
Installaties:  Auer Haustechnik & Welness, Fulpmes
Electrotechnische installaties: Sock Elektrotechnik GmbH, Jenbach
Kozijnen en buitendeuren: Freiraum 4 Handels GmbH, Vomperbach
Zonwering: Freiraum 4 Handels GmbH, Vomperbach | Jannach & Picker Sonnenschutz, Vomp
Dakdekker: Spenglerei Hendl, Zirl
Meubelbouw borstwering: Tischlerei Gebrüder Falgschlunger OHG, Patsch

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Een rustig gelegen bouwperceel  in de gemeente Sistrans is al vele jaren in het bezit van de opdrachtgever. In de afgelopen twintig jaar ontstond daarop een aaneenschakeling van woonhuizen, die vanuit vormgevingsperspectief uitdrukking geven aan individuele wensen en verlangens.
Als volgende stap wordt nu het oudste huis -zogezegd het “hoofd” van het gebouwencomplex- gesloopt en door een nieuwbouw vervangen.

Het ontwerp probeert enerzijds in zijn terughoudende vormgeving en materialisatie een stuk rust in de heterogene omgeving te brengen; tegelijkertijd worden Eigenheiten uit de bestaande situatie geherinterpreteerd, om daarmee het woonhuis een zelfbewuste plek in de voorhandene situatie te geven.

Het huis wordt verwarmd door middel van een luchtwarmtepomp; stenen buitenmuren zonder extra buitenisolatie onderstrepen het milieubewuste karakter van het huis.

De opdrachtgevers plaatsten zelf de binnendeuren, legden de tegel- en parketvloeren en voerden de schilderwerkzaamheden grotendeels zelf uit. Zo is een bonte mengeling van verschillende materialen, vormen und kwaliteiten ontstaan, die de ruimtes het persoonlijke handschrift van de opdrachtgevers verleent.

Woongebouw, Kaunertal (A)

Nieuwbouw van een appartementengebouw in Kaunertal, Vergoetschen (A)
Opdrachtgever: Neue Heimat Tirol Gemeinnützige WohnungsGmbH
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-5, 7
Status: haalbaarheidsstudie 11-2019, bouwaanvraag 05-2020

Constructeur: Plantec GmbH, Kitzbühel (A)
Planning W-Installaties: Ing. Büro Ruetz, Grins (A)
Planning E-Installaties: Technisches Büro Ing. Hans Knoflach, Innsbruck (A)
Bouwfysicus: Fiby ZT GmbH, Innsbruck (A)
Geoloog: Geotechnik Tirol Consult GmbH, Innsbruck (A)
Landmeter: Technisches Büro für Vermessung Udo Stürz, Landeck (A)

Rendering: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Perceelsgrootte: ca. 1.120 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 910 m²

Met de hartelijke groeten van Gellner!

Edoardo Gellner – architect en onderzoeker in Cortina d’Ampezzo (I). Geboren in 1904 te Opatija (HR), overleden in 2004 te Belluno (I).

Nadere informatie volgt.

Drie huizen, Söll (A)

Drie appartementengebouwen in Söll (A)
Opdrachtgever: Kontour Vastgoed BV
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.PE 2014: LPH 1, 2, 6
Status: directe opdracht; haalbaarheidsstudie 08-2018.  Afgesloten 12-2019

Medewerker: Lorenz Pammer, Bsc.

Stadshuis, Innsbruck (A)

Nieuwbouw van een woongebouw in de Hoettinger Gasse 37 in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: Espada Invest GmbH, Innsbruck (A)
Status: besloten prijsvraag, afgesloten 7-2019

Consulent installatietechniek: Klimatherm GmbH, Zirl (A)
Medewerker maquettebouw: Lorenz Pammer, Bsc.

Perceelsgrootte: 1.033 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 900 m²

Vloeroven, Sistrans (A)

Nieuwbouw  van een houtgestookte vloeroven in Sistrans (A)
Opdrachtgever: vereniging “Ein Holzbackofen als Begegnungsort für Sistrans”
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM 2014: LPH 1-8
Status: uitgevoerd 06-2019

Zelfstandige uitvoering van de oven
Bouwset vloeroven: Häussler, Heiligkreuztal (D)
Dakdekker: Spenglerei Hendl, Zirl
Metaalbouw: Schlosserei Eckmüller, Innsbruck

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

In een aatal gemeenten wordt de traditie om gezamenlijk brood te bakken nieuw leven ingeblazen. In Tirol wordt dit bijvoorbeeld weer in Telfes in het Stubaital, in Hatting, of bij de zusters van de Don Bosco orde in Stams gedaan… In Sistrans is echter nooit een broodoven geweest.
Op een openbaar toegangelijke plaats wordt door vrijwilligers een houtgestookte broodoven gebouwd. Deze oven wordt één keer per maand gestookt om gezamenlijk brood, pizza, etc. te bakken.
De wanden van de oven worden laag voor laag zonder betonstaal in gestampte beton opgebouwd; het boogvormige dak bestaat uit waterdicht beton.

Door het bakken wordt weer een bewustzijn voor het handwerk gewekt; brood gemaakt met uitsluitend regionale en traditionele ingrediënten en met de hand gekneed, zoals dat nog maar weinig bakkers met liefde voor kun vak doen. Daarmee wordt ook het interesse voor een eerlijke en “echte” kwaliteit van levensmiddelen versterkt. De tijd die voor het stoken en bakken nodig is, wordt als ontmoetings- en communicatietijd gebruikt.

De oven wordt uitsluitend door donaties gefinancieerd en in stand gehouden.

Stadshuis, Schwaz (A)

Nieuwbouw van een woongebouw in Schwaz (A)
Opdrachtgever: Schafferer Holzhaus All-in-one GmbH
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-4
Status: gewijzigd uitgevoerd, oplevering 07-2019

Perceelsgroote: ca. 730 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 480 m²

Aan de „Sonnseite“ in de gemeente Schwaz in Tirol hebben we een klein maar fijn stadshuis met vijf appartementen volgens de passiefhuisbouwwijze ontworpen.
Het nog niet bebouwde perceel ligt op een rustige, maar toch centrale plek aan de noordkant van de Inn en het historische centrum van Schwaz. De directe omgeving bestond oorspronkelijk uit een mengeling van een- en meergezinswoningen uit de jaren ’60 en ’70. De laatste jaren is hier, net als op veel andere plaatsen in bergachtige gebieden, een duidelijke tendens merkbaar in hogere dichtheden te willen bouwen.

Aan de straatkant neemt het gebouw wat betreft het grondoppervlak en de hoogte de schaal van de omliggende bebouwing op; aan de tuinkant hebben we het huis heel bewust van de in de perceelsgrenzen liggende “aanbouwsels” en garages van de buren weggedraaid. Tevens is het gebouw aan deze kant naar boven toe afgetrapt, waarmee voor de appartementen op de 1e en 2e verdieping spannende en royale terrassen gecreëerd konden worden. Ramen met franse balkons geven het huis een stedelijke flair.

Alle bovengrondse, dragende elementen worden gebouwd met massief-houten constructiepanelen. De gevel van het huis bestaat uit ruwe, horizontaal bevestigde, grijs gebeitste massief houten latten. Witte houten kozijnen met drievoudige beglazing en eenvoudige, verzinkte borstweringen en regengoten completeren het uiterlijk. Binnenin zijn onder andere trappen, borstweringen, wanden en plafonds in hoogwaardig massief sparrenhout uitgevoerd. Verwarmd wordt het gebouw met een luchtwarmtepomp; voor de bereiding van het warm water zijn op het dak zonnepanelen geïnstalleerd.

Landhuis in het Pillerseedal (A)

Woonhuis in het Pillerseedal (A)
Opdrachtgever: i-sistem GmbH
Uitgevoerd werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-2
Status: directe opdracht; projectontwikkeling. Afgesloten 02-2019

Perceelsgrootte: ca. 550 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 265 m²

De investeerder was daaropvolgend van mening dat “de anderen” liever jodelen…

In 1984 maakt de Duitser Dieter Wieland in de duitse deelstaat Beieren hierover al een treffende documentaire, getiteld Bauen und Bewahren – Der Jodlerstil, die hier bij het Bayerische Rundfunk online te bekijken is.

Huis K., Schwaz (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Schwaz (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1, 2
Status: voorlopig ontwerp, afgesloten 2-2017

Perceelsgroote: ca. 430 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 135 m²

Een jonge bevriende opdrachtgever vroeg ons om een ontwerp voor zijn huis in de zilverstad Schwaz in Tirol te  maken.
Het kavel ligt aan de rand van de stad met een mooi uitzicht over weidevelden en bezit richting het noordoosten een neiging van bijna 4 meter.
Baserend op het zogenaamde Raumplan, een idee van de weense architect Adolf Loos (1870-1933), werd een concept ontwikkeld dat ruimtes op verschillende niveaus met verschillende hoogtes voorziet. Rekening houdend met het bouwrecht, was het daardoor mogelijk om het gewenste programma van eisen op het perceel onder te brengen.
Door de nabijheid van de omliggende bebouwing, voelden we een zekere “nauwte” op het kavel. Om deze reden hebben we de funkties wonen, eten und koken op de eerste verdieping gelegd, waar het garagendak als royaal terras dient.

Huis P., Sistrans (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-3
Status: definitief ontwerp, afgesloten 2-2016

Perceelsgrootte: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 140 m²

Een heel gewoon huis moest het worden…
Van buiten onopvallend en terughoudend, werd het huis van binnenuit ontworpen.
Doordat het bouwperceel een lichte neiging bezit, verspringen de naar boven toe intiemer wordende ruimtes steeds om een halve verdiepingshoogte. Zo is een zeer compact gebouw ontstaan, dat door het centraal gelegen trappenhuis nauwelijks extra ontsluiting nodig heeft.
Het huis is gedacht in gestucadoorde, monolitische baksteen met pannendak. Houten kozijnen en luiken onderstrepen enerzijds de van de opdrachtgeefster gewenste “normale karakter” van het huis, irriteren aan de andere kant bij nadere bestudering door hun positie en grootte in het gevelvlak.
Het gebouw werd in het uiterste noordoosten van het perceel geplaatst om daarmee ruimte vrij te laten voor een (mogelijk) tweede huis op het bouwkavel.

Zeven woningen, Sistrans (A)

Nieuwbouw van zeven woningen in Sistrans (A)
Opdrachtgever: GHS Wohnbau, Innsbruck (A)
Status: besloten prijsvraag, 2e prijs, afgesloten 6-2014

Perceelsgrootte Rinnerstrasse: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte Rinnerstrasse: ca. 350 m²

Perceelsgroote Perlachweg: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte Perlachweg: ca. 450 m²

Voor een woningbouwcorporatie uit Innsbruck werden op twee bouwpercelen in de gemeente Sistrans in totaal zeven rijtjeshuizen ontworpen. Veel aandacht ging daarbij uit naar een respectvolle omgang met het terrein, uitbreidingsmogelijkheden voor de woningen en royale, beschutte tuinen op het zuiden en westen.
Het concept gaat uit van een vroegstmogelijke participatie van de toekomstige bewoners. Voor elk huis werd een eigen plattegrond ontworpen; de verdere ontwikkeling daarvan zou in nauw contact met de toekomstige eigenaren plaatsvinden. Wat betreft korrelgrootte en typologie werd rekening gehouden met de verschillende structuren in de directe omgeving. Uit kostenoverwegingen werd het project zonder kelder ontworpen en met bergingen op de begane grond voorzien.
Duurzame en eenvoudige materialisatie in baksteen en hout.

Huis K., Grins (A)

Nieuwbouw van een vrijstaand woonhuis met vakantiewoning in Grins (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: studie 4-2011, afgesloten

Perceelsgrootte: ca. 700 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 180 m²

Huis B., M., Delden (NL)

Nieuwbouw van een woonhuis in Delden (NL)
Opdrachtgever: particulier
Status: ontwerp, gewijzigd uitgevoerd 09-2009

Perceelsgrootte: ca. 500 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 180 m²