Alle berichten met tags “ontspannen

Drie huizen, Söll (A)

Drie appartementengebouwen in Söll (A)
Opdrachtgever: Kontour Vastgoed BV
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.PE 2014: LPH 1, 2, 6
Status: directe opdracht; haalbaarheidsstudie 08-2018.  Afgesloten 12-2019

Medewerker: Lorenz Pammer, Bsc.

Vloeroven, Sistrans (A)

Nieuwbouw  van een houtgestookte vloeroven in Sistrans (A)
Opdrachtgever: vereniging “Ein Holzbackofen als Begegnungsort für Sistrans”
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM 2014: LPH 1-8
Status: uitgevoerd 06-2019

Zelfstandige uitvoering van de oven
Bouwset vloeroven: Häussler, Heiligkreuztal (D)
Dakdekker: Spenglerei Hendl, Zirl
Metaalbouw: Schlosserei Eckmüller, Innsbruck

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

In een aatal gemeenten wordt de traditie om gezamenlijk brood te bakken nieuw leven ingeblazen. In Tirol wordt dit bijvoorbeeld weer in Telfes in het Stubaital, in Hatting, of bij de zusters van de Don Bosco orde in Stams gedaan… In Sistrans is echter nooit een broodoven geweest.
Op een openbaar toegangelijke plaats wordt door vrijwilligers een houtgestookte broodoven gebouwd. Deze oven wordt één keer per maand gestookt om gezamenlijk brood, pizza, etc. te bakken.
De wanden van de oven worden laag voor laag zonder betonstaal in gestampte beton opgebouwd; het boogvormige dak bestaat uit waterdicht beton.

Door het bakken wordt weer een bewustzijn voor het handwerk gewekt; brood gemaakt met uitsluitend regionale en traditionele ingrediënten en met de hand gekneed, zoals dat nog maar weinig bakkers met liefde voor kun vak doen. Daarmee wordt ook het interesse voor een eerlijke en “echte” kwaliteit van levensmiddelen versterkt. De tijd die voor het stoken en bakken nodig is, wordt als ontmoetings- en communicatietijd gebruikt.

De oven wordt uitsluitend door donaties gefinancieerd en in stand gehouden.

Landhuis in het Pillerseedal (A)

Woonhuis in het Pillerseedal (A)
Opdrachtgever: i-sistem GmbH
Uitgevoerd werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-2
Status: directe opdracht; projectontwikkeling. Afgesloten 02-2019

Perceelsgrootte: ca. 550 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 265 m²

De investeerder was daaropvolgend van mening dat “de anderen” liever jodelen…

In 1984 maakt de Duitser Dieter Wieland in de duitse deelstaat Beieren hierover al een treffende documentaire, getiteld Bauen und Bewahren – Der Jodlerstil, die hier bij het Bayerische Rundfunk online te bekijken is.

Appartement O., Kauns (A)

Verbouwing van een vakantiewoning in Kauns (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-8
Status: tweede fase uitgevoerd 07-2018

Netto-vloeroppervlak: ca. 50 m²

Aannemer en afbouw: Hilti & Jehle GmbH, Ried im Oberinntal
Installaties: Luzian Bouvier Haustechnik, Zams
Electrotechnische installaties: Elektro-Technik Kalsberger, Prutz
Kachelbouw: Ofenbau Kiechl, Rinn
Schilder: Maler Manni, Kauns
Parketvloeren: Raumausstattung Bruno Mair GmbH, Ried im Oberinntal
Meubelbouw: Martin Koch, Mutters

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Hoe kan een appartement voor een gezin op 50 m² vormgegeven en ingericht worden, zodat er voor iedereen genoeg ruimte is om zich terug te kunnen trekken, twee slaapkamers telt, veel opbergmogelijkheden biedt en waar overdag genoeg plek is om te wonen – en dat alles in slecht belichte en geproportioneerde ruimtes?

Inspiratie voor dit project kwam uit Nederland. De architect Gerrit Rietveld ontwierp en bouwde tussen 1924 en 1925 in Utrecht voor Truus Schroder het Rietveld-Schroder huis. Schroder’s wens naar flexibiliteit – naar open, eenvoudig van elkaar te scheiden zones, kwam Rietveld tegemoet door met behulp van verschuifbare elementen, vakken, kleppen, kleuren en op maat gemaakte meubels een groot aantal verschillende ruimtelijke configuraties en sferen te scheppen.

Voor de verbouwing van het appartement in Kauns in Tirol bestond het cruciale knelpunt uit het verplaatsen van de ingang naar het bestaande trappenhuis. Daarvoor was het noodzakelijk de badkamer opnieuw vorm  te geven, zoals dat een jaar geleden al in het huis Aifnerspitze succesvol werd gerealiseerd. Het verkleinen van de badkamer maakte het tevens mogelijk, de door de opdrachtgevers gewenste, aparte ouderslaapkamer te creëren. Deze ruimte krijgt enerzijds via een nieuw raam in de brandwerende buitenmuur en aan de andere kant via een lichtband boven de keuken natuurlijk licht.

Centrum van het appartement vormt een richting het zuidoosten georiënteerde, multifunctionele ruimte, die een veelvoud aan mogelijkheden en ruimtelijke belevenissen biedt. Als vloer werd in alle ruimtes een robuuste, grijs geoliede vloer uit inheems essehout gekozen en vormt daarmee een spannend samenspel met de op maat gemaakte meubels uit licht esdoorfineer. De schuifdeuren werden daarbij met witte olie behandeld – door de meubelmaker als “gebleekte esdoorn” beschreven. Als tijdelijke scheiding tussen lounge/slaapnis en gangzone werd een gordijn uit groen wolvilt uitgezocht.

Een groot aantal, -deels verstopte- vakken, nissen, lades en kasten spelen op een slimme manier in op het gebruik als weekend- en vakantieverblijf.

Huis O., Kauns (A)

Verbouwing van een vakantiehuis in Kauns (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-8
Status: eerste fase uitgevoerd 11-2017

Perceelsgroote: ca. 300 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 250 m²

Electrotechniek: Elektro-Technik Kalsberger, Prutz
Meubelbouw: Martin Koch, Mutters
Foto’s: Lukas Schaller, Wenen

Haus “Aifnerspitze” ligt op een zeer steil bouwperceel en stamt uit het midden van de jaren ’90.  Het gebouw telt vier verdiepingen en troont als een adelaarsnest  boven de tiroler gemeente Kauns. Vanuit het huis volstrekt zich een overweldigend panorama  van de Ötztaler alpen tot de Samnaungroep in Zwitserland.
De nieuwe eigenaren wilden het huis hoofdzakelijk voor de toeristische verhuur laten renoveren en wensten een hedendaagse aanpassing van het interieur. Aan ons werd gevraagd een ontwerp voor de verbouwing te maken en hiervoor de algehele bouwbegleiding te verzorgen.

Voor de badkamers, evenals voor de nieuw ontworpen saunaruimte, werd een zorgvuldig uitgezocht pakket aan materialen samengesteld: terrazzotegels voor de vloeren, grijze keramische tegels voor de muren en grof stuucwerk in verschillende grijs- en wittinten combineerden wij hier mit eikenhout tot een nieuw, harmonisch geheel.
In het nieuwe eetgedeelte en in de keuken voeren wit geolied eiken, matgrijs gelamineerde fronten, beton en natuursteen de boventoon. Een multifunctioneel meubel werd als vrijstaand element in de ruimte geplaatst en vormt daarmee een centraal ontmoetingspunt om hier onder andere gemeenschappelijk te kunnen koken, drinken en praten.

Huis M., Sistrans (A)

Verbouwing van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 2, 3, 5, 6
Status: aanbestedingsfase, afgesloten 12-2017; definitief ontwerp, afgesloten 01-2018

Perceelsgroote: ca. 670 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 130 m²

“Ein Zimmer für Vier, bitteschön!”

Huis K., Grins (A)

Nieuwbouw van een vrijstaand woonhuis met vakantiewoning in Grins (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: studie 4-2011, afgesloten

Perceelsgrootte: ca. 700 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 180 m²