Alle berichten met tags “Schwaz

Stadshuis, Schwaz (A)

Nieuwbouw van een woongebouw in Schwaz (A)
Opdrachtgever: Schafferer Holzhaus All-in-one GmbH
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-4
Status: gewijzigd uitgevoerd, oplevering 07-2019

Perceelsgroote: ca. 730 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 480 m²

Aan de „Sonnseite“ in de gemeente Schwaz in Tirol hebben we een klein maar fijn stadshuis met vijf appartementen volgens de passiefhuisbouwwijze ontworpen.
Het nog niet bebouwde perceel ligt op een rustige, maar toch centrale plek aan de noordkant van de Inn en het historische centrum van Schwaz. De directe omgeving bestond oorspronkelijk uit een mengeling van een- en meergezinswoningen uit de jaren ’60 en ’70. De laatste jaren is hier, net als op veel andere plaatsen in bergachtige gebieden, een duidelijke tendens merkbaar in hogere dichtheden te willen bouwen.

Aan de straatkant neemt het gebouw wat betreft het grondoppervlak en de hoogte de schaal van de omliggende bebouwing op; aan de tuinkant hebben we het huis heel bewust van de in de perceelsgrenzen liggende “aanbouwsels” en garages van de buren weggedraaid. Tevens is het gebouw aan deze kant naar boven toe afgetrapt, waarmee voor de appartementen op de 1e en 2e verdieping spannende en royale terrassen gecreëerd konden worden. Ramen met franse balkons geven het huis een stedelijke flair.

Alle bovengrondse, dragende elementen worden gebouwd met massief-houten constructiepanelen. De gevel van het huis bestaat uit ruwe, horizontaal bevestigde, grijs gebeitste massief houten latten. Witte houten kozijnen met drievoudige beglazing en eenvoudige, verzinkte borstweringen en regengoten completeren het uiterlijk. Binnenin zijn onder andere trappen, borstweringen, wanden en plafonds in hoogwaardig massief sparrenhout uitgevoerd. Verwarmd wordt het gebouw met een luchtwarmtepomp; voor de bereiding van het warm water zijn op het dak zonnepanelen geïnstalleerd.

Huis K., Schwaz (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Schwaz (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1, 2
Status: voorlopig ontwerp, afgesloten 2-2017

Perceelsgroote: ca. 430 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 135 m²

Een jonge bevriende opdrachtgever vroeg ons om een ontwerp voor zijn huis in de zilverstad Schwaz in Tirol te  maken.
Het kavel ligt aan de rand van de stad met een mooi uitzicht over weidevelden en bezit richting het noordoosten een neiging van bijna 4 meter.
Baserend op het zogenaamde Raumplan, een idee van de weense architect Adolf Loos (1870-1933), werd een concept ontwikkeld dat ruimtes op verschillende niveaus met verschillende hoogtes voorziet. Rekening houdend met het bouwrecht, was het daardoor mogelijk om het gewenste programma van eisen op het perceel onder te brengen.
Door de nabijheid van de omliggende bebouwing, voelden we een zekere “nauwte” op het kavel. Om deze reden hebben we de funkties wonen, eten und koken op de eerste verdieping gelegd, waar het garagendak als royaal terras dient.