Alle berichten met tags “Sistrans

Huis K., Sistrans (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-8
Status: uitgevoerd, opgeleverd 02-2020

Perceelsgroote: ca. 1.100 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 240 m²

Aannemer: Bauunternehmen Grüner GmbH, Mieming
Houtbouw: Zimmerei Grüner GmbH, Längenfeld
Afbouw: Eisner Stuck OG, Innsbruck
Metaalbouw: Ambrosi Metallbau Gmbh, Roppen
Cementdekvloeren: Ing. Markus Stock GmbH, Tux
Stukadoor: Mate & Darko Putz OG, Flaurling
Installaties:  Auer Haustechnik & Welness, Fulpmes
Electrotechnische installaties: Sock Elektrotechnik GmbH, Jenbach
Kozijnen en buitendeuren: Freiraum 4 Handels GmbH, Vomperbach
Zonwering: Freiraum 4 Handels GmbH, Vomperbach | Jannach & Picker Sonnenschutz, Vomp
Dakdekker: Spenglerei Hendl, Zirl
Meubelbouw borstwering: Tischlerei Gebrüder Falgschlunger OHG, Patsch

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Een rustig gelegen bouwperceel  in de gemeente Sistrans is al vele jaren in het bezit van de opdrachtgever. In de afgelopen twintig jaar ontstond daarop een aaneenschakeling van woonhuizen, die vanuit vormgevingsperspectief uitdrukking geven aan individuele wensen en verlangens.
Als volgende stap wordt nu het oudste huis -zogezegd het “hoofd” van het gebouwencomplex- gesloopt en door een nieuwbouw vervangen.

Het ontwerp probeert enerzijds in zijn terughoudende vormgeving en materialisatie een stuk rust in de heterogene omgeving te brengen; tegelijkertijd worden Eigenheiten uit de bestaande situatie geherinterpreteerd, om daarmee het woonhuis een zelfbewuste plek in de voorhandene situatie te geven.

Het huis wordt verwarmd door middel van een luchtwarmtepomp; stenen buitenmuren zonder extra buitenisolatie onderstrepen het milieubewuste karakter van het huis.

De opdrachtgevers plaatsten zelf de binnendeuren, legden de tegel- en parketvloeren en voerden de schilderwerkzaamheden grotendeels zelf uit. Zo is een bonte mengeling van verschillende materialen, vormen und kwaliteiten ontstaan, die de ruimtes het persoonlijke handschrift van de opdrachtgevers verleent.

Publicatie: Ein Reihenhaus der anderen Art, Edith Schlocker – Tiroler Tageszeitung 28.08.2020

Vloeroven, Sistrans (A)

Nieuwbouw  van een houtgestookte vloeroven in Sistrans (A)
Opdrachtgever: vereniging “Ein Holzbackofen als Begegnungsort für Sistrans”
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM 2014: LPH 1-8
Status: uitgevoerd 06-2019

Zelfstandige uitvoering van de oven
Bouwset vloeroven: Häussler, Heiligkreuztal (D)
Dakdekker: Spenglerei Hendl, Zirl
Metaalbouw: Schlosserei Eckmüller, Innsbruck

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

In een aatal gemeenten wordt de traditie om gezamenlijk brood te bakken nieuw leven ingeblazen. In Tirol wordt dit bijvoorbeeld weer in Telfes in het Stubaital, in Hatting, of bij de zusters van de Don Bosco orde in Stams gedaan… In Sistrans is echter nooit een broodoven geweest.
Op een openbaar toegangelijke plaats wordt door vrijwilligers een houtgestookte broodoven gebouwd. Deze oven wordt één keer per maand gestookt om gezamenlijk brood, pizza, etc. te bakken.
De wanden van de oven worden laag voor laag zonder betonstaal in gestampte beton opgebouwd; het boogvormige dak bestaat uit waterdicht beton.

Door het bakken wordt weer een bewustzijn voor het handwerk gewekt; brood gemaakt met uitsluitend regionale en traditionele ingrediënten en met de hand gekneed, zoals dat nog maar weinig bakkers met liefde voor kun vak doen. Daarmee wordt ook het interesse voor een eerlijke en “echte” kwaliteit van levensmiddelen versterkt. De tijd die voor het stoken en bakken nodig is, wordt als ontmoetings- en communicatietijd gebruikt.

De oven wordt uitsluitend door donaties gefinancieerd en in stand gehouden.

Huis M., Sistrans (A)

Verbouwing van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 2, 3, 5, 6
Status: aanbestedingsfase, afgesloten 12-2017; definitief ontwerp, afgesloten 01-2018

Perceelsgroote: ca. 670 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 130 m²

“Ein Zimmer für Vier, bitteschön!”

Atelier G., Sistrans (A)

Verbouwing van een voormalige zolderruimte tot een eigen atelier in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-3, 7, 8
Status:  uitgevoerd 12-2015

Nettovloeroppervlakte: ca. 45 m²

Elektrotechnische installaties: Mag. Peter Hofer-Zeni Elektrotechnik, Sistrans
Foto’s: Lukas Schaller, Wenen

De zolderruimte van het voormalige gemeentehuis werd de afgelopen jaren door meerdere dorpsverenigingen gebruikt. Bij de nieuwbouw van de kindercrèche in het dorp kreeg de Krippenbau-vereniging een nieuw verblijf toebedeeld.
De verbouwing van de daarmee vrijgekomen zolder volgt het principe as found; lampen en tafels werden schoongemaakt en zonodig gerepareerd; muren en plafonds bleven onveranderd en werden wit geschilderd. Alle radiatoren, stopcontacten, schakelaars, lampen en meubels zijn gebruikt en  hebben hier een tweede kans gekregen.  De  OSB-vloer bevond zich in een slechte staat en werd met een beige-coating behandeld.
Het atelier is als co-working space  ontworpen en biedt de mogelijkheid voor drie extra werkplekken voor jonge ondernemers in Sistrans.
Grotendeels zelfstandige uitvoering van de verbouwing.

Huis L., Sistrans (A)

Uitbreiding van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier, in opdracht van architect Niki Ezra Petersen
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-2
Status: voorlopig ontwerp, afgesloten 6-2015

Perceelsgrootte: ca. 700 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 30 m²

Een eenvoudig woonhuis werd in de jaren ’80 op een onfortuinlijke manier in een soort “Tiroler Stil” verbouwd. Daardoor ontstonden talrijke “kamertjes” , die door kleine ramen en donkere terracottavloeren weinig ruimtelijke kwaliteit vertonen.
De opdrachtgever wilde op de begane grond nu eindelijk eens een zonnige en lichte ruimte” om te lezen, te praten, of “gewoon” te zitten.
Een “hoekige” uitbreiding die nauwkeurig op de plek reagiert, probeert aan deze wens te voldoen.
Grote, zorgvuldig geplaatste ramen zorgen ervoor, dat het licht de hele dag ongehinderd kan binnenvallen, bieden uitzicht op een oude groep bomen op het bouwperceel en in het Tiroler Oberland op bergen als de Hohe Munde.
Vloeren, muren, plafonds en ramen bestaan uit een lichte houtsoort, terwijl aan de buitenkant met grof stucwerk aan het bestaande huis  wordt “doorgebouwd.”

Huis P., Sistrans (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-3
Status: definitief ontwerp, afgesloten 2-2016

Perceelsgrootte: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 140 m²

Een heel gewoon huis moest het worden…
Van buiten onopvallend en terughoudend, werd het huis van binnenuit ontworpen.
Doordat het bouwperceel een lichte neiging bezit, verspringen de naar boven toe intiemer wordende ruimtes steeds om een halve verdiepingshoogte. Zo is een zeer compact gebouw ontstaan, dat door het centraal gelegen trappenhuis nauwelijks extra ontsluiting nodig heeft.
Het huis is gedacht in gestucadoorde, monolitische baksteen met pannendak. Houten kozijnen en luiken onderstrepen enerzijds de van de opdrachtgeefster gewenste “normale karakter” van het huis, irriteren aan de andere kant bij nadere bestudering door hun positie en grootte in het gevelvlak.
Het gebouw werd in het uiterste noordoosten van het perceel geplaatst om daarmee ruimte vrij te laten voor een (mogelijk) tweede huis op het bouwkavel.

Zeven woningen, Sistrans (A)

Nieuwbouw van zeven woningen in Sistrans (A)
Opdrachtgever: GHS Wohnbau, Innsbruck (A)
Status: besloten prijsvraag, 2e prijs, afgesloten 6-2014

Perceelsgrootte Rinnerstrasse: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte Rinnerstrasse: ca. 350 m²

Perceelsgroote Perlachweg: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte Perlachweg: ca. 450 m²

Voor een woningbouwcorporatie uit Innsbruck werden op twee bouwpercelen in de gemeente Sistrans in totaal zeven rijtjeshuizen ontworpen. Veel aandacht ging daarbij uit naar een respectvolle omgang met het terrein, uitbreidingsmogelijkheden voor de woningen en royale, beschutte tuinen op het zuiden en westen.
Het concept gaat uit van een vroegstmogelijke participatie van de toekomstige bewoners. Voor elk huis werd een eigen plattegrond ontworpen; de verdere ontwikkeling daarvan zou in nauw contact met de toekomstige eigenaren plaatsvinden. Wat betreft korrelgrootte en typologie werd rekening gehouden met de verschillende structuren in de directe omgeving. Uit kostenoverwegingen werd het project zonder kelder ontworpen en met bergingen op de begane grond voorzien.
Duurzame en eenvoudige materialisatie in baksteen en hout.

Huis G., Sistrans (A)

Verbouwing van een woonhuis uit de jaren ’60 in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: 1e fase uitgevoerd, 10-2008
Status: 2e fase uitgevoerd, 4-2010
Status: 3e fase uitgevoerd, 4-2012

Perceelsgrootte: 199 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 85 m²

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Ziemlich maximal im Minimalen
Dit eenvoudige huis, op een bouwkavel met een oppervlakte van slechts 200 m², werd voor eigen woondoeleinden in meerdere baufases opgeknapt en aangepast.
In de eerste fase werd op de begane grond een achteraf ingebouwde badkamer ten gunste van de eetkeuken afgebroken.
De parketvloeren waren door een waterschade onherstelbaar beschadigd en moesten daardoor volledig vervangen worden. Gang, keuken, wc en badkamer kregen een pastelgroene kunststof gietvloer; muren en plafonds werden opnieuw gestucadoord en in verschillende tonen wit geschilderd.

De bestaande kozijnen werden voorzien van isolerend dubbel glas. De nieuwe puien in eetkeuken en gang bestaan uit geolied, massief eiken. Een grote, dikke houten deur met geeintegreerde deurkruk vervangt de bestaande voordeur. De belichting van de donkere hal op het oosten werd door het inbouwen van een groot raam in het tochtportaal verbeterd.

Twee schuifdeuren op de begane grond zorgen voor een gelijkmatige overgang tussen woonkamer, keuken en gang. Door een manshoge spiegel op de achterkant van een schuifdeur, werd de smalle gang optisch vergroot en biedt kinderen telkens weer een spannend vis-à-vis.

Badkamer en slaapkamers op de verdieping bleven grotendeels ongewijzigd.

Gedeeltelijk zelfstandige uitvoering van de verbouwing.

Publicatie: Ziemlich maximal im Minimalen, Edith Schlocker – Tiroler Tageszeitung 10.03.2018