Alle berichten met tags “Studie

Huis K., Schwaz (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Schwaz (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1, 2
Status: voorlopig ontwerp, afgesloten 2-2017

Perceelsgroote: ca. 430 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 135 m²

Een jonge bevriende opdrachtgever vroeg ons om een ontwerp voor zijn huis in de zilverstad Schwaz in Tirol te  maken.
Het kavel ligt aan de rand van de stad met een mooi uitzicht over weidevelden en bezit richting het noordoosten een neiging van bijna 4 meter.
Baserend op het zogenaamde Raumplan, een idee van de weense architect Adolf Loos (1870-1933), werd een concept ontwikkeld dat ruimtes op verschillende niveaus met verschillende hoogtes voorziet. Rekening houdend met het bouwrecht, was het daardoor mogelijk om het gewenste programma van eisen op het perceel onder te brengen.
Door de nabijheid van de omliggende bebouwing, voelden we een zekere “nauwte” op het kavel. Om deze reden hebben we de funkties wonen, eten und koken op de eerste verdieping gelegd, waar het garagendak als royaal terras dient.

Huis L., Sistrans (A)

Uitbreiding van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier, in opdracht van architect Niki Ezra Petersen
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-2
Status: voorlopig ontwerp, afgesloten 6-2015

Perceelsgrootte: ca. 700 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 30 m²

Een eenvoudig woonhuis werd in de jaren ’80 op een onfortuinlijke manier in een soort “Tiroler Stil” verbouwd. Daardoor ontstonden talrijke “kamertjes” , die door kleine ramen en donkere terracottavloeren weinig ruimtelijke kwaliteit vertonen.
De opdrachtgever wilde op de begane grond nu eindelijk eens een zonnige en lichte ruimte” om te lezen, te praten, of “gewoon” te zitten.
Een “hoekige” uitbreiding die nauwkeurig op de plek reagiert, probeert aan deze wens te voldoen.
Grote, zorgvuldig geplaatste ramen zorgen ervoor, dat het licht de hele dag ongehinderd kan binnenvallen, bieden uitzicht op een oude groep bomen op het bouwperceel en in het Tiroler Oberland op bergen als de Hohe Munde.
Vloeren, muren, plafonds en ramen bestaan uit een lichte houtsoort, terwijl aan de buitenkant met grof stucwerk aan het bestaande huis  wordt “doorgebouwd.”

Meergezinswoning, Innsbruck (A)

Uitbreiding van een meergezinswoning in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: particulier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.PE 2014: LPH 2, 4, 6
Status: studie, afgesloten 12-2014

Perceelsgrootte: ca. 300 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 90 m²

Dit centraal gelegen huis ligt aan een drukke straat in Innsbruck. In tegenstelling daartoe ligt aan de achterkant een ware, grotendeels onbenutte oase van rust, met een fantastisch uitzicht op de Innsbrucker Nordkette.
Hier wordt een groot houten “rek” voor het huis gezet. Op deze wijze worden grote ingrepen in de appartementen vermeden en kunnen – al naar behoefte van de verschillende eigenaren – balkons eenvoudig in de houten structuur worden “gehangd”. Begroeide plantenbakken, evenals de begroening van de houtconstructie zorgen enerzijds voor een intieme sfeer op de balkons en versterken aan de andere kant de nabijheid van de natuur.