Alle berichten met tags “Uitbreiding

Huis M., Sistrans (A)

Verbouwing van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 2, 3, 5, 6
Status: aanbestedingsfase, afgesloten 12-2017; definitief ontwerp, afgesloten 01-2018

Perceelsgroote: ca. 670 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 130 m²

“Ein Zimmer für Vier, bitteschön!”

…De deur naar de serre klemt, de afwasmachine in de keuken werkt alleen nog maar als er een plankje onder één van de stelvoeten wordt gelegd en eigenlijk wil de opdrachtgeefster voor haarzelf en haar zoon in het huis van haar ouders een beetje meer plek creëren.

Hoogste tijd om de bestaande situatie op te nemen, om in te kunnen schatten hoe het huis gerenoveerd zou kunnen worden.

Het resultaat: de gezamenlijke keuken op de begane grond krijgt naar de westkant een direct aangesloten “ruimte voor vier” met open haard en kan volledig richting de tuin geopend worden.

In het dak van het huis worden twee grote, rechthoekige “ogen” gesneden: een oog voor de vader, die zo graag de natuur achter zijn huis oberserveert en het andere voor de opdrachtgeefster als verhoogde zithoek met de warmte van de zon in haar rug.

Helaas liep alles een beetje anders: papa wilde alles het liefst zo laten zoals het altijd al was geweest en de gezondheid van moeder ging binnen korte tijd behoorlijk snel achteruit. Jammer, want de betrokken personen zouden zeker een groot plezier met het eindresultaat hebben gehad!

Huis L., Sistrans (A)

Uitbreiding van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier, in opdracht van architect Niki Ezra Petersen
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-2
Status: voorlopig ontwerp, afgesloten 6-2015

Perceelsgrootte: ca. 700 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 30 m²

Een eenvoudig woonhuis werd in de jaren ’80 op een onfortuinlijke manier in een soort “Tiroler Stil” verbouwd. Daardoor ontstonden talrijke “kamertjes” , die door kleine ramen en donkere terracottavloeren weinig ruimtelijke kwaliteit vertonen.
De opdrachtgever wilde op de begane grond nu eindelijk eens een zonnige en lichte ruimte” om te lezen, te praten, of “gewoon” te zitten.
Een “hoekige” uitbreiding die nauwkeurig op de plek reagiert, probeert aan deze wens te voldoen.
Grote, zorgvuldig geplaatste ramen zorgen ervoor, dat het licht de hele dag ongehinderd kan binnenvallen, bieden uitzicht op een oude groep bomen op het bouwperceel en in het Tiroler Oberland op bergen als de Hohe Munde.
Vloeren, muren, plafonds en ramen bestaan uit een lichte houtsoort, terwijl aan de buitenkant met grof stucwerk aan het bestaande huis  wordt “doorgebouwd.”

Meergezinswoning, Innsbruck (A)

Uitbreiding van een meergezinswoning in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: particulier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.PE 2014: LPH 2, 4, 6
Status: studie, afgesloten 12-2014

Perceelsgrootte: ca. 300 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 90 m²

Dit centraal gelegen huis ligt aan een drukke straat in Innsbruck. In tegenstelling daartoe ligt aan de achterkant een ware, grotendeels onbenutte oase van rust, met een fantastisch uitzicht op de Innsbrucker Nordkette.
Hier wordt een groot houten “rek” voor het huis gezet. Op deze wijze worden grote ingrepen in de appartementen vermeden en kunnen – al naar behoefte van de verschillende eigenaren – balkons eenvoudig in de houten structuur worden “gehangd”. Begroeide plantenbakken, evenals de begroening van de houtconstructie zorgen enerzijds voor een intieme sfeer op de balkons en versterken aan de andere kant de nabijheid van de natuur.

Huis G., Sistrans (A)

Verbouwing van een woonhuis uit de jaren ’60 in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: 1e fase uitgevoerd, 10-2008
Status: 2e fase uitgevoerd, 4-2010
Status: 3e fase uitgevoerd, 4-2012

Perceelsgrootte: 199 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 85 m²

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Ziemlich maximal im Minimalen
Dit eenvoudige huis, op een bouwkavel met een oppervlakte van slechts 200 m², werd voor eigen woondoeleinden in meerdere baufases opgeknapt en aangepast.
In de eerste fase werd op de begane grond een achteraf ingebouwde badkamer ten gunste van de eetkeuken afgebroken.
De parketvloeren waren door een waterschade onherstelbaar beschadigd en moesten daardoor volledig vervangen worden. Gang, keuken, wc en badkamer kregen een pastelgroene kunststof gietvloer; muren en plafonds werden opnieuw gestucadoord en in verschillende tonen wit geschilderd.

De bestaande kozijnen werden voorzien van isolerend dubbel glas. De nieuwe puien in eetkeuken en gang bestaan uit geolied, massief eiken. Een grote, dikke houten deur met geeintegreerde deurkruk vervangt de bestaande voordeur. De belichting van de donkere hal op het oosten werd door het inbouwen van een groot raam in het tochtportaal verbeterd.

Twee schuifdeuren op de begane grond zorgen voor een gelijkmatige overgang tussen woonkamer, keuken en gang. Door een manshoge spiegel op de achterkant van een schuifdeur, werd de smalle gang optisch vergroot en biedt kinderen telkens weer een spannend vis-à-vis.

Badkamer en slaapkamers op de verdieping bleven grotendeels ongewijzigd.

Gedeeltelijk zelfstandige uitvoering van de verbouwing.

Publicatie: Ziemlich maximal im Minimalen, Edith Schlocker – Tiroler Tageszeitung 10.03.2018