Alle berichten met tags “Verbouwing

Huis S., Grinzens (A)

Renovatie van een woonhuis in Grinzens (A)
Opdrachtgever: particulier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-2
Status: directe opdracht; voorlopig ontwerp 09-2020

Perceelsgroote: ca. 300 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 110 m²

Winkelruimte R., Wenen (A)

Renovatie van een winkelruimte in de binnenstad van Wenen (A)
Opdrachtgever: bk Group AG
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1, 3, 7
Status: directe opdracht, uitgevoerd 01-2020

Nettovloeroppervlakte: ca. 160 m²

Winkelruimte R., Graz (A)

Renovatie van een winkelruimte in de binnenstad van Graz (A)
Opdrachtgever: Bulsink Retail International BV
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1, 3, 7
Status: directe opdracht, uitgevoerd 10-2018

Nettovloeroppervlakte: ca. 115 m²

Appartement O., Kauns (A)

Verbouwing van een vakantiewoning in Kauns (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-8
Status: tweede fase uitgevoerd 07-2018

Netto-vloeroppervlak: ca. 50 m²

Aannemer en afbouw: Hilti & Jehle GmbH, Ried im Oberinntal
Installaties: Luzian Bouvier Haustechnik, Zams
Electrotechnische installaties: Elektro-Technik Kalsberger, Prutz
Kachelbouw: Ofenbau Kiechl, Rinn
Schilder: Maler Manni, Kauns
Parketvloeren: Raumausstattung Bruno Mair GmbH, Ried im Oberinntal
Meubelbouw: Martin Koch, Mutters

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Hoe kan een appartement voor een gezin op 50 m² vormgegeven en ingericht worden, zodat er voor iedereen genoeg ruimte is om zich terug te kunnen trekken, twee slaapkamers telt, veel opbergmogelijkheden biedt en waar overdag genoeg plek is om te wonen – en dat alles in slecht belichte en geproportioneerde ruimtes?

Inspiratie voor dit project kwam uit Nederland. De architect Gerrit Rietveld ontwierp en bouwde tussen 1924 en 1925 in Utrecht voor Truus Schroder het Rietveld-Schroder huis. Schroder’s wens naar flexibiliteit – naar open, eenvoudig van elkaar te scheiden zones, kwam Rietveld tegemoet door met behulp van verschuifbare elementen, vakken, kleppen, kleuren en op maat gemaakte meubels een groot aantal verschillende ruimtelijke configuraties en sferen te scheppen.

Voor de verbouwing van het appartement in Kauns in Tirol bestond het cruciale knelpunt uit het verplaatsen van de ingang naar het bestaande trappenhuis. Daarvoor was het noodzakelijk de badkamer opnieuw vorm  te geven, zoals dat een jaar geleden al in het huis Aifnerspitze succesvol werd gerealiseerd. Het verkleinen van de badkamer maakte het tevens mogelijk, de door de opdrachtgevers gewenste, aparte ouderslaapkamer te creëren. Deze ruimte krijgt enerzijds via een nieuw raam in de brandwerende buitenmuur en aan de andere kant via een lichtband boven de keuken natuurlijk licht.

Centrum van het appartement vormt een richting het zuidoosten georiënteerde, multifunctionele ruimte, die een veelvoud aan mogelijkheden en ruimtelijke belevenissen biedt. Als vloer werd in alle ruimtes een robuuste, grijs geoliede vloer uit inheems essehout gekozen en vormt daarmee een spannend samenspel met de op maat gemaakte meubels uit licht esdoorfineer. De schuifdeuren werden daarbij met witte olie behandeld – door de meubelmaker als “gebleekte esdoorn” beschreven. Als tijdelijke scheiding tussen lounge/slaapnis en gangzone werd een gordijn uit groen wolvilt uitgezocht.

Een groot aantal, -deels verstopte- vakken, nissen, lades en kasten spelen op een slimme manier in op het gebruik als weekend- en vakantieverblijf.

Huis O., Kauns (A)

Verbouwing van een vakantiehuis in Kauns (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-8
Status: eerste fase uitgevoerd 11-2017

Perceelsgroote: ca. 300 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 250 m²

Electrotechniek: Elektro-Technik Kalsberger, Prutz
Meubelbouw: Martin Koch, Mutters
Foto’s: Lukas Schaller, Wenen

Haus “Aifnerspitze” ligt op een zeer steil bouwperceel en stamt uit het midden van de jaren ’90.  Het gebouw telt vier verdiepingen en troont als een adelaarsnest  boven de tiroler gemeente Kauns. Vanuit het huis volstrekt zich een overweldigend panorama  van de Ötztaler alpen tot de Samnaungroep in Zwitserland.
De nieuwe eigenaren wilden het huis hoofdzakelijk voor de toeristische verhuur laten renoveren en wensten een hedendaagse aanpassing van het interieur. Aan ons werd gevraagd een ontwerp voor de verbouwing te maken en hiervoor de algehele bouwbegleiding te verzorgen.

Voor de badkamers, evenals voor de nieuw ontworpen saunaruimte, werd een zorgvuldig uitgezocht pakket aan materialen samengesteld: terrazzotegels voor de vloeren, grijze keramische tegels voor de muren en grof stuucwerk in verschillende grijs- en wittinten combineerden wij hier mit eikenhout tot een nieuw, harmonisch geheel.
In het nieuwe eetgedeelte en in de keuken voeren wit geolied eiken, matgrijs gelamineerde fronten, beton en natuursteen de boventoon. Een multifunctioneel meubel werd als vrijstaand element in de ruimte geplaatst en vormt daarmee een centraal ontmoetingspunt om hier onder andere gemeenschappelijk te kunnen koken, drinken en praten.

Huis M., Sistrans (A)

Verbouwing van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 2, 3, 5, 6
Status: aanbestedingsfase, afgesloten 12-2017; definitief ontwerp, afgesloten 01-2018

Perceelsgroote: ca. 670 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 130 m²

“Ein Zimmer für Vier, bitteschön!”

Huis A., Vomp (A)

Verbouwing en uitbreiding van een woonhuis in Vomp (A)
Opdrachtgever: particulier, project samen met Süleyman Karakaya
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-4
Status: voorlopig ontwerp – definitief ontwerp, afgesloten 10-2016

Perceelsgrootte: ca. 370 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 120 m²

Een tien jaar oud prefab huis vervult niet meer de eisen van een vierpersoons gezin. Naast de uitbreiding van de hobbyruimtes op de begane grond -vader en zoon knutselen graag aan auto’s – werd een verdieping voor de extra benodigde ruimte gecreëerd.
Een uitkragende “verrekijker” kijkt over de geluidswal van de autosnelweg, die op korte afstand van het huis ligt. Het nieuwe appartement heeft richting het zuiden een prachtig uitzicht op de Zillertaler- en Tuxer Alpen – en in gedachten richting de turkse heimat. De uitbreiding is gedacht als houtskeletbouw met een buitenkant van metaal.

Atelier G., Sistrans (A)

Verbouwing van een voormalige zolderruimte tot een eigen atelier in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-3, 7, 8
Status:  uitgevoerd 12-2015

Nettovloeroppervlakte: ca. 45 m²

Elektrotechnische installaties: Mag. Peter Hofer-Zeni Elektrotechnik, Sistrans
Foto’s: Lukas Schaller, Wenen

De zolderruimte van het voormalige gemeentehuis werd de afgelopen jaren door meerdere dorpsverenigingen gebruikt. Bij de nieuwbouw van de kindercrèche in het dorp kreeg de Krippenbau-vereniging een nieuw verblijf toebedeeld.
De verbouwing van de daarmee vrijgekomen zolder volgt het principe as found; lampen en tafels werden schoongemaakt en zonodig gerepareerd; muren en plafonds bleven onveranderd en werden wit geschilderd. Alle radiatoren, stopcontacten, schakelaars, lampen en meubels zijn gebruikt en  hebben hier een tweede kans gekregen.  De  OSB-vloer bevond zich in een slechte staat en werd met een beige-coating behandeld.
Het atelier is als co-working space  ontworpen en biedt de mogelijkheid voor drie extra werkplekken voor jonge ondernemers in Sistrans.
Grotendeels zelfstandige uitvoering van de verbouwing.

Huis L., Sistrans (A)

Uitbreiding van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier, in opdracht van architect Niki Ezra Petersen
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-2
Status: voorlopig ontwerp, afgesloten 6-2015

Perceelsgrootte: ca. 700 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 30 m²

Een eenvoudig woonhuis werd in de jaren ’80 op een onfortuinlijke manier in een soort “Tiroler Stil” verbouwd. Daardoor ontstonden talrijke “kamertjes” , die door kleine ramen en donkere terracottavloeren weinig ruimtelijke kwaliteit vertonen.
De opdrachtgever wilde op de begane grond nu eindelijk eens een zonnige en lichte ruimte” om te lezen, te praten, of “gewoon” te zitten.
Een “hoekige” uitbreiding die nauwkeurig op de plek reagiert, probeert aan deze wens te voldoen.
Grote, zorgvuldig geplaatste ramen zorgen ervoor, dat het licht de hele dag ongehinderd kan binnenvallen, bieden uitzicht op een oude groep bomen op het bouwperceel en in het Tiroler Oberland op bergen als de Hohe Munde.
Vloeren, muren, plafonds en ramen bestaan uit een lichte houtsoort, terwijl aan de buitenkant met grof stucwerk aan het bestaande huis  wordt “doorgebouwd.”

Appartement F., Innsbruck (A)

Verbouwing van  een appartement uit de jaren ’40 in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: uitgevoerd, 09-2013

Nettovloeroppervlakte: ca. 80 m²

Meubelbouw keuken: Helmut Schreder, Innsbruck

Buro VH, Delden (NL)

Verbouwing van een voormalig bankfiliaal tot een kantoor voor reclameburo VH in Delden (NL)
Opdrachtgever: reclameburo VH, Delden (NL)
Status: uitgevoerd, 05-2013

Nettovloeroppervlakte: ca. 350 m²

Huis G., Sistrans (A)

Verbouwing van een woonhuis uit de jaren ’60 in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: 1e fase uitgevoerd, 10-2008
Status: 2e fase uitgevoerd, 4-2010
Status: 3e fase uitgevoerd, 4-2012

Perceelsgrootte: 199 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 85 m²

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Ziemlich maximal im Minimalen
Dit eenvoudige huis, op een bouwkavel met een oppervlakte van slechts 200 m², werd voor eigen woondoeleinden in meerdere baufases opgeknapt en aangepast.
In de eerste fase werd op de begane grond een achteraf ingebouwde badkamer ten gunste van de eetkeuken afgebroken.
De parketvloeren waren door een waterschade onherstelbaar beschadigd en moesten daardoor volledig vervangen worden. Gang, keuken, wc en badkamer kregen een pastelgroene kunststof gietvloer; muren en plafonds werden opnieuw gestucadoord en in verschillende tonen wit geschilderd.

De bestaande kozijnen werden voorzien van isolerend dubbel glas. De nieuwe puien in eetkeuken en gang bestaan uit geolied, massief eiken. Een grote, dikke houten deur met geeintegreerde deurkruk vervangt de bestaande voordeur. De belichting van de donkere hal op het oosten werd door het inbouwen van een groot raam in het tochtportaal verbeterd.

Twee schuifdeuren op de begane grond zorgen voor een gelijkmatige overgang tussen woonkamer, keuken en gang. Door een manshoge spiegel op de achterkant van een schuifdeur, werd de smalle gang optisch vergroot en biedt kinderen telkens weer een spannend vis-à-vis.

Badkamer en slaapkamers op de verdieping bleven grotendeels ongewijzigd.

Gedeeltelijk zelfstandige uitvoering van de verbouwing.

Publicatie: Ziemlich maximal im Minimalen, Edith Schlocker – Tiroler Tageszeitung 10.03.2018

Huis L., Absam (A)

Verbouwing van  een woonhuis uit de jaren ’60 in Absam (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: studie, 01-2012

Perceelsgrootte: ca. 400 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 130 m²

Huis M., Innsbruck (A)

Verbouwing van een twee-onder-één kap woning uit de jaren ’50 in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: particulier
Status:  gewijzigd uitgevoerd 09-2012

Perceelsgrootte: ca. 300 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 150 m²