Alle berichten met tags “wonen

Huis K., Sistrans (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-8
Status: uitgevoerd, opgeleverd 02-2020

Perceelsgroote: ca. 1.100 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 240 m²

Aannemer: Bauunternehmen Grüner GmbH, Mieming
Houtbouw: Zimmerei Grüner GmbH, Längenfeld
Afbouw: Eisner Stuck OG, Innsbruck
Metaalbouw: Ambrosi Metallbau Gmbh, Roppen
Cementdekvloeren: Ing. Markus Stock GmbH, Tux
Stukadoor: Mate & Darko Putz OG, Flaurling
Installaties:  Auer Haustechnik & Welness, Fulpmes
Electrotechnische installaties: Sock Elektrotechnik GmbH, Jenbach
Kozijnen en buitendeuren: Freiraum 4 Handels GmbH, Vomperbach
Zonwering: Freiraum 4 Handels GmbH, Vomperbach | Jannach & Picker Sonnenschutz, Vomp
Dakdekker: Spenglerei Hendl, Zirl
Meubelbouw borstwering: Tischlerei Gebrüder Falgschlunger OHG, Patsch

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Een rustig gelegen bouwperceel  in de gemeente Sistrans is al vele jaren in het bezit van de opdrachtgever. In de afgelopen twintig jaar ontstond daarop een aaneenschakeling van woonhuizen, die vanuit vormgevingsperspectief uitdrukking geven aan individuele wensen en verlangens.
Als volgende stap wordt nu het oudste huis -zogezegd het “hoofd” van het gebouwencomplex- gesloopt en door een nieuwbouw vervangen.

Het ontwerp probeert enerzijds in zijn terughoudende vormgeving en materialisatie een stuk rust in de heterogene omgeving te brengen; tegelijkertijd worden Eigenheiten uit de bestaande situatie geherinterpreteerd, om daarmee het woonhuis een zelfbewuste plek in de voorhandene situatie te geven.

Het huis wordt verwarmd door middel van een luchtwarmtepomp; stenen buitenmuren zonder extra buitenisolatie onderstrepen het milieubewuste karakter van het huis.

De opdrachtgevers plaatsten zelf de binnendeuren, legden de tegel- en parketvloeren en voerden de schilderwerkzaamheden grotendeels zelf uit. Zo is een bonte mengeling van verschillende materialen, vormen und kwaliteiten ontstaan, die de ruimtes het persoonlijke handschrift van de opdrachtgevers verleent.

Woongebouw, Kaunertal (A)

Nieuwbouw van een appartementengebouw in Kaunertal, Vergoetschen (A)
Opdrachtgever: Neue Heimat Tirol Gemeinnützige WohnungsGmbH
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-5, 7
Status: haalbaarheidsstudie 11-2019, bouwaanvraag 05-2020

Constructeur: Plantec GmbH, Kitzbühel (A)
Planning W-Installaties: Ing. Büro Ruetz, Grins (A)
Planning E-Installaties: Technisches Büro Ing. Hans Knoflach, Innsbruck (A)
Bouwfysicus: Fiby ZT GmbH, Innsbruck (A)
Geoloog: Geotechnik Tirol Consult GmbH, Innsbruck (A)
Landmeter: Technisches Büro für Vermessung Udo Stürz, Landeck (A)

Rendering: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Perceelsgrootte: ca. 1.120 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 910 m²

Met de hartelijke groeten van Gellner!

Edoardo Gellner – architect en onderzoeker in Cortina d’Ampezzo (I). Geboren in 1904 te Opatija (HR), overleden in 2004 te Belluno (I).

Nadere informatie volgt.

Stadshuis, Innsbruck (A)

Nieuwbouw van een woongebouw in de Hoettinger Gasse 37 in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: Espada Invest GmbH, Innsbruck (A)
Status: besloten prijsvraag, afgesloten 7-2019

Consulent installatietechniek: Klimatherm GmbH, Zirl (A)
Medewerker maquettebouw: Lorenz Pammer, Bsc.

Perceelsgrootte: 1.033 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 900 m²

Stadshuis, Schwaz (A)

Nieuwbouw van een woongebouw in Schwaz (A)
Opdrachtgever: Schafferer Holzhaus All-in-one GmbH
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-4
Status: gewijzigd uitgevoerd, oplevering 07-2019

Perceelsgroote: ca. 730 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 480 m²

Aan de „Sonnseite“ in de gemeente Schwaz in Tirol hebben we een klein maar fijn stadshuis met vijf appartementen volgens de passiefhuisbouwwijze ontworpen.
Het nog niet bebouwde perceel ligt op een rustige, maar toch centrale plek aan de noordkant van de Inn en het historische centrum van Schwaz. De directe omgeving bestond oorspronkelijk uit een mengeling van een- en meergezinswoningen uit de jaren ’60 en ’70. De laatste jaren is hier, net als op veel andere plaatsen in bergachtige gebieden, een duidelijke tendens merkbaar in hogere dichtheden te willen bouwen.

Aan de straatkant neemt het gebouw wat betreft het grondoppervlak en de hoogte de schaal van de omliggende bebouwing op; aan de tuinkant hebben we het huis heel bewust van de in de perceelsgrenzen liggende “aanbouwsels” en garages van de buren weggedraaid. Tevens is het gebouw aan deze kant naar boven toe afgetrapt, waarmee voor de appartementen op de 1e en 2e verdieping spannende en royale terrassen gecreëerd konden worden. Ramen met franse balkons geven het huis een stedelijke flair.

Alle bovengrondse, dragende elementen worden gebouwd met massief-houten constructiepanelen. De gevel van het huis bestaat uit ruwe, horizontaal bevestigde, grijs gebeitste massief houten latten. Witte houten kozijnen met drievoudige beglazing en eenvoudige, verzinkte borstweringen en regengoten completeren het uiterlijk. Binnenin zijn onder andere trappen, borstweringen, wanden en plafonds in hoogwaardig massief sparrenhout uitgevoerd. Verwarmd wordt het gebouw met een luchtwarmtepomp; voor de bereiding van het warm water zijn op het dak zonnepanelen geïnstalleerd.

Landhuis in het Pillerseedal (A)

Woonhuis in het Pillerseedal (A)
Opdrachtgever: i-sistem GmbH
Uitgevoerd werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-2
Status: directe opdracht; projectontwikkeling. Afgesloten 02-2019

Perceelsgrootte: ca. 550 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 265 m²

De investeerder was daaropvolgend van mening dat “de anderen” liever jodelen…

In 1984 maakt de Duitser Dieter Wieland in de duitse deelstaat Beieren hierover al een treffende documentaire, getiteld Bauen und Bewahren – Der Jodlerstil, die hier bij het Bayerische Rundfunk online te bekijken is.

Appartement O., Kauns (A)

Verbouwing van een vakantiewoning in Kauns (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-8
Status: tweede fase uitgevoerd 07-2018

Netto-vloeroppervlak: ca. 50 m²

Aannemer en afbouw: Hilti & Jehle GmbH, Ried im Oberinntal
Installaties: Luzian Bouvier Haustechnik, Zams
Electrotechnische installaties: Elektro-Technik Kalsberger, Prutz
Kachelbouw: Ofenbau Kiechl, Rinn
Schilder: Maler Manni, Kauns
Parketvloeren: Raumausstattung Bruno Mair GmbH, Ried im Oberinntal
Meubelbouw: Martin Koch, Mutters

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Hoe kan een appartement voor een gezin op 50 m² vormgegeven en ingericht worden, zodat er voor iedereen genoeg ruimte is om zich terug te kunnen trekken, twee slaapkamers telt, veel opbergmogelijkheden biedt en waar overdag genoeg plek is om te wonen – en dat alles in slecht belichte en geproportioneerde ruimtes?

Inspiratie voor dit project kwam uit Nederland. De architect Gerrit Rietveld ontwierp en bouwde tussen 1924 en 1925 in Utrecht voor Truus Schroder het Rietveld-Schroder huis. Schroder’s wens naar flexibiliteit – naar open, eenvoudig van elkaar te scheiden zones, kwam Rietveld tegemoet door met behulp van verschuifbare elementen, vakken, kleppen, kleuren en op maat gemaakte meubels een groot aantal verschillende ruimtelijke configuraties en sferen te scheppen.

Voor de verbouwing van het appartement in Kauns in Tirol bestond het cruciale knelpunt uit het verplaatsen van de ingang naar het bestaande trappenhuis. Daarvoor was het noodzakelijk de badkamer opnieuw vorm  te geven, zoals dat een jaar geleden al in het huis Aifnerspitze succesvol werd gerealiseerd. Het verkleinen van de badkamer maakte het tevens mogelijk, de door de opdrachtgevers gewenste, aparte ouderslaapkamer te creëren. Deze ruimte krijgt enerzijds via een nieuw raam in de brandwerende buitenmuur en aan de andere kant via een lichtband boven de keuken natuurlijk licht.

Centrum van het appartement vormt een richting het zuidoosten georiënteerde, multifunctionele ruimte, die een veelvoud aan mogelijkheden en ruimtelijke belevenissen biedt. Als vloer werd in alle ruimtes een robuuste, grijs geoliede vloer uit inheems essehout gekozen en vormt daarmee een spannend samenspel met de op maat gemaakte meubels uit licht esdoorfineer. De schuifdeuren werden daarbij met witte olie behandeld – door de meubelmaker als “gebleekte esdoorn” beschreven. Als tijdelijke scheiding tussen lounge/slaapnis en gangzone werd een gordijn uit groen wolvilt uitgezocht.

Een groot aantal, -deels verstopte- vakken, nissen, lades en kasten spelen op een slimme manier in op het gebruik als weekend- en vakantieverblijf.

Huis O., Kauns (A)

Verbouwing van een vakantiehuis in Kauns (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-8
Status: eerste fase uitgevoerd 11-2017

Perceelsgroote: ca. 300 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 250 m²

Electrotechniek: Elektro-Technik Kalsberger, Prutz
Meubelbouw: Martin Koch, Mutters
Foto’s: Lukas Schaller, Wenen

Haus “Aifnerspitze” ligt op een zeer steil bouwperceel en stamt uit het midden van de jaren ’90.  Het gebouw telt vier verdiepingen en troont als een adelaarsnest  boven de tiroler gemeente Kauns. Vanuit het huis volstrekt zich een overweldigend panorama  van de Ötztaler alpen tot de Samnaungroep in Zwitserland.
De nieuwe eigenaren wilden het huis hoofdzakelijk voor de toeristische verhuur laten renoveren en wensten een hedendaagse aanpassing van het interieur. Aan ons werd gevraagd een ontwerp voor de verbouwing te maken en hiervoor de algehele bouwbegleiding te verzorgen.

Voor de badkamers, evenals voor de nieuw ontworpen saunaruimte, werd een zorgvuldig uitgezocht pakket aan materialen samengesteld: terrazzotegels voor de vloeren, grijze keramische tegels voor de muren en grof stuucwerk in verschillende grijs- en wittinten combineerden wij hier mit eikenhout tot een nieuw, harmonisch geheel.
In het nieuwe eetgedeelte en in de keuken voeren wit geolied eiken, matgrijs gelamineerde fronten, beton en natuursteen de boventoon. Een multifunctioneel meubel werd als vrijstaand element in de ruimte geplaatst en vormt daarmee een centraal ontmoetingspunt om hier onder andere gemeenschappelijk te kunnen koken, drinken en praten.

Huis M., Sistrans (A)

Verbouwing van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 2, 3, 5, 6
Status: aanbestedingsfase, afgesloten 12-2017; definitief ontwerp, afgesloten 01-2018

Perceelsgroote: ca. 670 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 130 m²

“Ein Zimmer für Vier, bitteschön!”

Huis K., Schwaz (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Schwaz (A)
Opdrachtgever: partculier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1, 2
Status: voorlopig ontwerp, afgesloten 2-2017

Perceelsgroote: ca. 430 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 135 m²

Een jonge bevriende opdrachtgever vroeg ons om een ontwerp voor zijn huis in de zilverstad Schwaz in Tirol te  maken.
Het kavel ligt aan de rand van de stad met een mooi uitzicht over weidevelden en bezit richting het noordoosten een neiging van bijna 4 meter.
Baserend op het zogenaamde Raumplan, een idee van de weense architect Adolf Loos (1870-1933), werd een concept ontwikkeld dat ruimtes op verschillende niveaus met verschillende hoogtes voorziet. Rekening houdend met het bouwrecht, was het daardoor mogelijk om het gewenste programma van eisen op het perceel onder te brengen.
Door de nabijheid van de omliggende bebouwing, voelden we een zekere “nauwte” op het kavel. Om deze reden hebben we de funkties wonen, eten und koken op de eerste verdieping gelegd, waar het garagendak als royaal terras dient.

Huis A., Vomp (A)

Verbouwing en uitbreiding van een woonhuis in Vomp (A)
Opdrachtgever: particulier, project samen met Süleyman Karakaya
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-4
Status: voorlopig ontwerp – definitief ontwerp, afgesloten 10-2016

Perceelsgrootte: ca. 370 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 120 m²

Een tien jaar oud prefab huis vervult niet meer de eisen van een vierpersoons gezin. Naast de uitbreiding van de hobbyruimtes op de begane grond -vader en zoon knutselen graag aan auto’s – werd een verdieping voor de extra benodigde ruimte gecreëerd.
Een uitkragende “verrekijker” kijkt over de geluidswal van de autosnelweg, die op korte afstand van het huis ligt. Het nieuwe appartement heeft richting het zuiden een prachtig uitzicht op de Zillertaler- en Tuxer Alpen – en in gedachten richting de turkse heimat. De uitbreiding is gedacht als houtskeletbouw met een buitenkant van metaal.

Huis L., Sistrans (A)

Uitbreiding van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier, in opdracht van architect Niki Ezra Petersen
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-2
Status: voorlopig ontwerp, afgesloten 6-2015

Perceelsgrootte: ca. 700 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 30 m²

Een eenvoudig woonhuis werd in de jaren ’80 op een onfortuinlijke manier in een soort “Tiroler Stil” verbouwd. Daardoor ontstonden talrijke “kamertjes” , die door kleine ramen en donkere terracottavloeren weinig ruimtelijke kwaliteit vertonen.
De opdrachtgever wilde op de begane grond nu eindelijk eens een zonnige en lichte ruimte” om te lezen, te praten, of “gewoon” te zitten.
Een “hoekige” uitbreiding die nauwkeurig op de plek reagiert, probeert aan deze wens te voldoen.
Grote, zorgvuldig geplaatste ramen zorgen ervoor, dat het licht de hele dag ongehinderd kan binnenvallen, bieden uitzicht op een oude groep bomen op het bouwperceel en in het Tiroler Oberland op bergen als de Hohe Munde.
Vloeren, muren, plafonds en ramen bestaan uit een lichte houtsoort, terwijl aan de buitenkant met grof stucwerk aan het bestaande huis  wordt “doorgebouwd.”

Huis P., Sistrans (A)

Nieuwbouw van een woonhuis in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.AK 2014: LPH 1-3
Status: definitief ontwerp, afgesloten 2-2016

Perceelsgrootte: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 140 m²

Een heel gewoon huis moest het worden…
Van buiten onopvallend en terughoudend, werd het huis van binnenuit ontworpen.
Doordat het bouwperceel een lichte neiging bezit, verspringen de naar boven toe intiemer wordende ruimtes steeds om een halve verdiepingshoogte. Zo is een zeer compact gebouw ontstaan, dat door het centraal gelegen trappenhuis nauwelijks extra ontsluiting nodig heeft.
Het huis is gedacht in gestucadoorde, monolitische baksteen met pannendak. Houten kozijnen en luiken onderstrepen enerzijds de van de opdrachtgeefster gewenste “normale karakter” van het huis, irriteren aan de andere kant bij nadere bestudering door hun positie en grootte in het gevelvlak.
Het gebouw werd in het uiterste noordoosten van het perceel geplaatst om daarmee ruimte vrij te laten voor een (mogelijk) tweede huis op het bouwkavel.

Meergezinswoning, Innsbruck (A)

Uitbreiding van een meergezinswoning in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: particulier
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.PE 2014: LPH 2, 4, 6
Status: studie, afgesloten 12-2014

Perceelsgrootte: ca. 300 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 90 m²

Dit centraal gelegen huis ligt aan een drukke straat in Innsbruck. In tegenstelling daartoe ligt aan de achterkant een ware, grotendeels onbenutte oase van rust, met een fantastisch uitzicht op de Innsbrucker Nordkette.
Hier wordt een groot houten “rek” voor het huis gezet. Op deze wijze worden grote ingrepen in de appartementen vermeden en kunnen – al naar behoefte van de verschillende eigenaren – balkons eenvoudig in de houten structuur worden “gehangd”. Begroeide plantenbakken, evenals de begroening van de houtconstructie zorgen enerzijds voor een intieme sfeer op de balkons en versterken aan de andere kant de nabijheid van de natuur.

Zeven woningen, Sistrans (A)

Nieuwbouw van zeven woningen in Sistrans (A)
Opdrachtgever: GHS Wohnbau, Innsbruck (A)
Status: besloten prijsvraag, 2e prijs, afgesloten 6-2014

Perceelsgrootte Rinnerstrasse: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte Rinnerstrasse: ca. 350 m²

Perceelsgroote Perlachweg: ca. 800 m²
Nettovloeroppervlakte Perlachweg: ca. 450 m²

Voor een woningbouwcorporatie uit Innsbruck werden op twee bouwpercelen in de gemeente Sistrans in totaal zeven rijtjeshuizen ontworpen. Veel aandacht ging daarbij uit naar een respectvolle omgang met het terrein, uitbreidingsmogelijkheden voor de woningen en royale, beschutte tuinen op het zuiden en westen.
Het concept gaat uit van een vroegstmogelijke participatie van de toekomstige bewoners. Voor elk huis werd een eigen plattegrond ontworpen; de verdere ontwikkeling daarvan zou in nauw contact met de toekomstige eigenaren plaatsvinden. Wat betreft korrelgrootte en typologie werd rekening gehouden met de verschillende structuren in de directe omgeving. Uit kostenoverwegingen werd het project zonder kelder ontworpen en met bergingen op de begane grond voorzien.
Duurzame en eenvoudige materialisatie in baksteen en hout.

Appartement F., Innsbruck (A)

Verbouwing van  een appartement uit de jaren ’40 in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: uitgevoerd, 09-2013

Nettovloeroppervlakte: ca. 80 m²

Meubelbouw keuken: Helmut Schreder, Innsbruck

Huis G., Sistrans (A)

Verbouwing van een woonhuis uit de jaren ’60 in Sistrans (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: 1e fase uitgevoerd, 10-2008
Status: 2e fase uitgevoerd, 4-2010
Status: 3e fase uitgevoerd, 4-2012

Perceelsgrootte: 199 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 85 m²

Foto’s: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Ziemlich maximal im Minimalen
Dit eenvoudige huis, op een bouwkavel met een oppervlakte van slechts 200 m², werd voor eigen woondoeleinden in meerdere baufases opgeknapt en aangepast.
In de eerste fase werd op de begane grond een achteraf ingebouwde badkamer ten gunste van de eetkeuken afgebroken.
De parketvloeren waren door een waterschade onherstelbaar beschadigd en moesten daardoor volledig vervangen worden. Gang, keuken, wc en badkamer kregen een pastelgroene kunststof gietvloer; muren en plafonds werden opnieuw gestucadoord en in verschillende tonen wit geschilderd.

De bestaande kozijnen werden voorzien van isolerend dubbel glas. De nieuwe puien in eetkeuken en gang bestaan uit geolied, massief eiken. Een grote, dikke houten deur met geeintegreerde deurkruk vervangt de bestaande voordeur. De belichting van de donkere hal op het oosten werd door het inbouwen van een groot raam in het tochtportaal verbeterd.

Twee schuifdeuren op de begane grond zorgen voor een gelijkmatige overgang tussen woonkamer, keuken en gang. Door een manshoge spiegel op de achterkant van een schuifdeur, werd de smalle gang optisch vergroot en biedt kinderen telkens weer een spannend vis-à-vis.

Badkamer en slaapkamers op de verdieping bleven grotendeels ongewijzigd.

Gedeeltelijk zelfstandige uitvoering van de verbouwing.

Publicatie: Ziemlich maximal im Minimalen, Edith Schlocker – Tiroler Tageszeitung 10.03.2018

Huis L., Absam (A)

Verbouwing van  een woonhuis uit de jaren ’60 in Absam (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: studie, 01-2012

Perceelsgrootte: ca. 400 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 130 m²

Huis K., Grins (A)

Nieuwbouw van een vrijstaand woonhuis met vakantiewoning in Grins (A)
Opdrachtgever: particulier
Status: studie 4-2011, afgesloten

Perceelsgrootte: ca. 700 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 180 m²

Huis M., Innsbruck (A)

Verbouwing van een twee-onder-één kap woning uit de jaren ’50 in Innsbruck (A)
Opdrachtgever: particulier
Status:  gewijzigd uitgevoerd 09-2012

Perceelsgrootte: ca. 300 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 150 m²

Huis B., M., Delden (NL)

Nieuwbouw van een woonhuis in Delden (NL)
Opdrachtgever: particulier
Status: ontwerp, gewijzigd uitgevoerd 09-2009

Perceelsgrootte: ca. 500 m²
Nettovloeroppervlakte: ca. 180 m²