Woongebouw, Kaunertal (A)

Nieuwbouw van een appartementengebouw in Kaunertal, Vergoetschen (A)
Opdrachtgever: Neue Heimat Tirol Gemeinnützige WohnungsGmbH
Uitgevoerde werkzaamheden o.b.v. LM.VM.OA 2014: LPH 1-5, 7
Status: haalbaarheidsstudie 11-2019, bouwaanvraag 05-2020, uitvoerung 03-2021

Constructeur: Plantec GmbH, Kitzbühel (A)
Planning W-Installaties: Ing. Büro Ruetz, Grins (A)
Planning E-Installaties: Technisches Büro Ing. Hans Knoflach, Innsbruck (A)
Bouwfysicus: Fiby ZT GmbH, Innsbruck (A)
Geoloog: Geotechnik Tirol Consult GmbH, Innsbruck (A)
Landmeter: Technisches Büro für Vermessung Udo Stürz, Landeck (A)

Rendering: Toni Schade | sonaar, Innsbruck

Perceelsgrootte: ca. 1.120 m²
Netto-vloeroppervlak: ca. 910 m²

Met de hartelijke groeten van Gellner!

Een passief-woongebouw in het Kaunertal

Ruim twintig jaar geleden raakte ik als “Flachländer” verzeild in de bergen. Tot op de dag van vandaag ben ik er gebleven.
De architect Edoardo Gellner 1 trof het op een soortgelijke manier: hij werd in 1909 geboren in Opatija, een stad aan de middelandse zee in Kroatië en verhuisde in 1947 naar de bergen van Cortina d’Ampezzo. In 1964 bouwde hij, slechts 40 kilometer van mijn nederlandse woonplaats vandaan, voor de familie Talamini een italiaanse ijssalon met achterliggend woonhuis (die ik echter tot op heden nooit bezocht heb).

Na een aantal jaren aan te hebben geklopt bij de grootste woningbouwcorporatie van Tirol, kreeg mijn bureau de opdracht het eerste woningbouwproject in de gemeente Kaunertal te mogen ontwerpen.

De locatie bezocht ik eind september 2019 samen met mijn medewerker. Om ons heen imposante bergen, die steil oprijzen uit het hier nauwelijks voorhandene vlakke terrein. Het dal is bovendien zo sterk door lawines bedreigd, dat het bijna aan een wonder grenst dat hier een samenhangend gebied voor de ontwikkeling van particuliere en sociale woningbouw ter beschikking gesteld kon worden.

De natuur was wat de kleuren betreft al helemaal op de herfst ingesteld: het roodbruin van de lariksbomen, het goudgeel van het gras en het bleke groen van het mos, gepaard met het grijsgroen van de rotswanden. Op het bouwperceel zelf dan het vale rood van een brandweerrelict en een verweerde houten wand van een oude stal.

Het perceel is 1.200 m² groot, ligt op bijna 1.300 meter zeehoogte en is ingeklemd tussen de Kaunertalstrasse in het noordoosten, de ontsluitingsweg voor het nieuwe woongebied in het zuidoosten en een lawinezone, die in het noordwesten direct aan de bouwplaats grenst.

Een langgestrekt gebouw begeleidt de doorgaande Kaunertalstrasse van oost naar west. Hier ligt ook de ingang, beschermd door een uitkragend houten dak. De overkapte inrit in de parkeerkelder uit ruw beton ligt in de uiterste oosthoek van het terrein; terrassen, tuinen en balkons afgekeerd van de straat en richting de middag- en avondzon richting het zuidwesten. Het zadeldak, dat in de gemeente verplicht is, is vlak genoeg opdat de sneeuw niet ongecontroleerd van het dak kan glijden.

Qua kleur, in de materialisatie en in de vorgeving verwijst het gebouw ook direct naar Gellner’s vakantiecomplex in Corte di Cadore (I, 1954-1963), in het bijzonder naar het Hotel Boite. Op conceptueel niveau werden deze eigenschappen voor het woongebouw in de gemeente Kaunertal ingezet als onderdeel van een „gefundenen oder entdeckten Wahrheit ²“.

1 Edoardo Gellner – architect en onderzoeker in Cortina d’Ampezzo (I). Geboren in 1904 te Opatija (HR), overleden in 2004 te Belluno (I)
2 Friedrich Achleitner: Edoardo Gellner and a
foundation Village in: Edoardo Gellner.Corte di Cadore – Skira Editore 2002